Háromszéken az infrastruktúra építések éve lesz az idei

Idén 65 kilométer új aszfaltszőnyeget öntenek a háromszéki megyei utakra, tájékoztatott Kovács Ödön. A megyemenedzser szerint Kovászna megye várhatóan az eddigieknél több pénzt kap idén a kormánytól, legalábbis ez derül ki a pénzügyminisztérium rendeletéből, amely szerint a 2015-ös költségvetés elosztásakor a kisebb megyéknek kedveznek.

Kovács Ödön szerint idén év elején 80 millió lejt oszthat le a kormány Háromszék számára, miközben az elmúlt esztendőkben év elején 20-30 millió lej érkezett, amit a költségvetés kiegészítések révén év végéig 60 millió lejre sikerült növelni.

A megyemenedzser elmondta, már megrendelték a felújításra váró útszakaszok terveit, és májusig kiválasztják a kivitelezőket, akikkel három éves keretszerződést kötnek, hogy ha mégsem érkezik kellő ütemben a pénz, a munkálatokat a jövő években is folytatni tudják.

Kovács Ödön szerint Kovászna megyében 250 kilométernyi megyei út van, ebből Kézdivásárhely és Kovászna közti 20 kilométer van teljesen felújítva, és további száz kilométeres szakaszt újítanak fel uniós és kormányprogramok révén.

A saját költségvetésből készített 65 kilométer új aszfaltszőnyeg révén a háromszéki utak java részét sikerül teljesen korszerűsíteni. Idén új aszfalt kerül a Sepsiszentgyörgy – Illyefalva és Brassó megye határa közti 10 kilométeres útra, aszfaltoznak 19 kilométeren Szentlelek és Lemhény között, 15 kilométeren Hídvég és Nagyajta között, 7 kilométeren Nagyborosnyó és Nagypatak között, de új aszfaltszőnyeg kerül kisebb szakaszokra, mint Gidófalva és Angyalos illetve Nagyajta és Középajta között. Teljesen felújítják a Lécfalva és Maksa közti 4 kilométeres szakaszt, hiszen épül a megyei hulladéklerakó és ott naponta 300 kamion is megfordul majd.

A háromszéki megyemenedzser szerint Brassó megyével partnerségben uniós pénzekre pályáznak az Erdővidéken át a szomszéd megyét összekötő Málnás – Mikóújfalú – Barót – Ágostonfalva közti 35 kilométeres szakasz teljes felújítására. Ezen kívül idén kormányprogramok révén aszfaltoznának Kilyén és Dobolló között 18 kilométeren, és Nagyborosnyó - Bodzaforduló között 21 kilométeren.

A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor szerint a közberuházások hozzájárulnak a megye gazdaságának élénkítéséhez, így például a Kézdivásárhely-Bálványos útszakasz korszerűsítése révén megnő a turistaforgalom Bálványoson és a Szent Anna-tónál, ami a vállalkozóknak hoz eredményeket. Idén befejezik a Nagyajta és Apáca közti híd építését is.

Az útépítések mellett nagyszabású víz és csatornaépítés zajlik Kovászna megyében. A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor érdeklődésünkre elmondta: közel 100 millió eurós pályázat keretében Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón zajlik a víz- és csatornarendszer kiépítése, amelyet idén befejeznek. A több mint 100 ezer háromszéki városlakót érintő munkálat befejezésével megszűnik a sok bosszúság az érintett településeken, ahol a jelenleg feltúrt utcák új aszfaltburkolatot is kapnak.

Kimaradt?