Nemsokára darabokra hullik a magyar műhold

Élt majdnem három évet, 16 ezerszer megkerülte a Földet és nincs már hátra egy napja sem. A Masat-1-ről, Magyarország első műholdjáról van szó, amelyik a Föld légkörébe érve negyed óra alatt hullik majd darabokra és ég el - valamikor péntek késő este és szombat délután között. A mérnökök versennyel búcsúztatják a műholdat: az a rádióamatőr lesz a győztes, aki utoljára fogja a megsemmisülő Masat jeleit – írja az atv.hu.

A magyar műhold 28 ezer km/órás sebességgel száguld az űrben. Az egyszerű ipari alkatrészekből készült MASAT naponta tucatszor kerüli meg a földet.

3 éve a Vega hordozórakétával 7 európai ország küldött fel hasonló kisműholdat a világűrbe, amelyek közül a MASAT volt az egyik legsikeresebb. A magyaron kívül a spanyol működött még, az augusztusban megsemmisült. A lengyelek műholdja novemberig bírta, a románoké január elsejéig. „A tervezett élettartam a MASAT 1 viszonylatában az 3 hónap volt, a 3 hónapból viszont majdnem 3 év lett. Ez annak köszönhető, hogy teszteltük a folyamatos fejlesztés során”- magyarázta Dudás Levente, a projekt mérnöke.


 
A magyar siker jelentős presztízst biztosított a magyar mérnököknek. „Az európai ügynökségnél egy ilyen szintű referencia, az nem csak nekünk biztosít lehetőséget, hanem a magyarországi egyéb résztvevőknek, ipari, tudományos résztvevőknek is. Azt gondolom, hogy azt a folyamatot, amely oda vezetett, hogy Magyarország csatlakozik az európai ügynökséghez, azt mi is katalizálni tudtuk”- vélekedett Horváth Gyula, a Masat-1 projekt vezetője.

Az építők abban bíznak, hogy két év múlva még több műhold-generációt is a világűrbe tudnak juttatni. Ezek már tudományos, később akár üzleti célokat is szolgálhatnak. Egy másik fejlesztő csapat pedig egy kisebb műhold felbocsátását is szeretné megvalósítani.

Kimaradt?