Az Android lehet az új Windows

Volt idő – nagyon rég –, amikor a Windows egyeduralma megkérdőjelezhetetlen volt az operációs rendszerek között. Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy 2015-ben jön el az a pillanat, amikor évek után újra lesz egy ilyen piaci szereplő, de az nem a Windows lesz.

A Statista egy friss infografikához tartozó elemzésben emeli ki, hogy az iPhone 2007-es bemutatásáig a Microsoft operációs rendszere, a Windows egyeduralma megkérdőjelezhetetlen volt. Az okostelefonok, majd később a tabletek megjelenésével viszont az operációs rendszerek piacát felborította az Android és az iOS, így már nem volt olyan piaci szereplő, amelynek operációs rendszerét több számítógép, okostelefon és tablet használta volna a világon, mint az összes többiét együttvéve.

Ahogy a grafikonon is látható, ez változhat meg idén: az Android piaci részesedése 49 százalék volt 2014-ben, tehát csak két százalékot kell javulnia ahhoz, hogy olyan legyen mint régen a Windows, azaz több eszközön fusson az operációs rendszer, mint az összes riválisé együttvéve. Ezt természetesen idén várják az elemzők, akik láthatóan nagyon pozitívak az Androidddal kapcsolatban: szerintük idén a 60 százalékos piaci részesedés közelébe jut, 2016-ban pedig azt is túlszárnyalja.

Kapcsolódók

Kimaradt?