Irány a Bánffy kastély! – önkéntes restaurátorok egy napra

November elején az érdeklődők több közéleti személyiséggel közösen bekapcsolódhatnak a bonchidai Bánffy kastély helyreállítási munkálataiba. A kastély felújításán dolgozó szakmunkások, mesterek segítségével az önkéntesek közvetlenül a kastély falain dolgozhatnak, betekintést nyerve a vakoló-kőműves műhelyek kulisszatitkaiba, mint például a mészhasználat, habarcskészítés, vakolás és újrafalazás.

A Bánffy kastélyban működő Épített Örökség-helyreállító Szakképző Központ szakemberei ingyenes tanácsadást nyújtanak a helyreállítási munkák során alkalmazott hagyományos anyagok és technikák kérdéskörében.banffy kastely

A szervezők ezzel az új kezdeményezéssel a régió kulturális életének fellendítését szorgalmazzák, az aktív kétkezi munka értékére hívják fel a figyelmet, amely ily módon is előmozdíthatja a kastély helyreállítását. A jeles személyiségek hozzájárulása növeli az esemény népszerűségét, pozitív példát szolgáltat, a társadalmi részvételt, a polgári öntudat fejlesztését hangsúlyozza.

A Transylvania Trust Alapítvány rendezvényével a közvéleményre próbál hatni: befolyásolni szeretné társadalmi szerepét, a történelmi környezethez való viszonyát, cselekvésre ösztönöz a kulturális javak védelméért.

Kimaradt?