Késnek a vonatok a hideg miatt

Késnek a vonatok a rendkívüli fagy miatt – figyelmeztetett csütörtökön a Román Vasúttársaság (CFR). A kinti alacsony hőmérséklet miatt a szerelvények lassabban közlekednek, ezért – járattól függően – 30 és 60 perc közötti késéssel érkeznek a célállomásokba.

A CFR honlapján található telefonszámokon lehet érdeklődni a járatok felöl. Ugyanakkor a Szállításügyi Minisztérium honlapján folyamatosan frissítik a közlekedésre vonatkozó adatokat, itt a vasúti, légi, közúti és vízi személyszállítás aktuális helyzetéről tájékoztatják a lakosságot. Jelenleg lezárt vasútvonalak nincsenek az országban, a repterek is üzemelnek.

A fémsínek extrém hőmérsékletekben tágulnak és zsugorodnak, emiatt biztonsági okokból szabályos távolságonként történik a sínek illesztése, néhány miliméteres helyközök beiktatásával, ami lehetővé teszi a fémnek, hogy nyáron táguljon, télen pedig zsugorodjon. A sínek zsugorodása 100 Celsius-fokos hőmérsékletkülönbség esetén (például egy téli -30 és egy nyári 70 fokos hőmérsékleti skála esetén, amennyire a sínek felmelegedhetnek kánikulában) körülbelül 1 milliméter hosszváltozást eredményez méterenként.

Kapcsolódók

Kimaradt?