Az idén is megfürödtek a Maros jeges vízében (FOTÓK)

Forralt bor, de előbb jégfotel várt azokra a bátrakra, akik az idén is megmártóztak a Marosban. Marosvásárhelyen évek óta dívik a szokás, hogy január 6-án, vízkeresztkor csobbannak a jeges vízben.

Mint minden évben, most is kíváncsiskodók figyelték, hogy a bátor fiatal és kevésbé fiatal férfiak, hogy ugranak, vagy éppen csak csusszannak bele a Marosba vágott léken a jeges vízbe. Voltak, akik már „veteránoknak” számítottak, hiszen évek óta bizonyítják bátorságukat, de voltak, akik először próbálkoztak.

A közönség borzongva figyelte, hogy a legtöbb fürdőzőnek még arra is volt lelkiereje, hogy a fagyos vízből kijövet egy jégfotelbe is beleüljön és pózoljon néhány pillanatig a fényképezőgépek kedvéért. Íratlan szabály, hogy aki vállalja a jeges csobbanást, annak a fejét is be kell dugnia a vízbe, vagyis tetőtől talpig el kell merülnie.

Január 6-án az ókeleti egyház Jézus megkeresztelésére emlékezik. A pravoszláv egyház ünnepeit a Juliánusz-naptár szerint tartja, ezért a karácsonyt a Gregorián-naptárhoz képest tizenhárom nappal később ünnepli, mint például Szerbiában, vagy Ukrajnában, Oroszországban.

A "megtisztulás napja"

Nyugaton ezen a napon a napkeleti bölcseket ünneplik, akik a gyermek Jézus előtti hódolatukat leróni érkeztek Betlehembe. A népi szokások szerint ezen a napon kell lebontani a karácsonyfát, amelyet, egyes hiedelmek szerint, ha tovább tartanak, szerencsétlenséget hoz a ház népére. A vízkereszt a megtisztulás napját is jelenti.

A hagyomány szerint mindenki, aki egészséges akar lenni az adott évben, megfürdik, vagy legalább megmosakszik a folyóban. Mindenütt, ahol folyó-, vagy állóvíz van, elvégzik a kereszt vízbe dobásának rituáléját. A pópa vezetésével a vízhez mennek a hívők, ahol a pópa misézik és a vízbe dobja a keresztet. A keresztért fiatal legények ugranak a vízbe, és aki elsőként érinti és hozza ki, az egész évben jó egészségnek örvend, és a dolgai is jól alakulnak. E napon hirdették ki az új szenteltvizet a templomokban.

Marosvásárhelyen nincs vallási jellege a jeges vízben való fürdésnek, sokkal inkább egy bátorságot, férfiasságot bizonyító cselekedetről van szó. 

Kapcsolódók

Kimaradt?