Csíki elöljárókkal találkozott Potápi Árpád János államtitkár

A Hargita megyei fejlesztési terveket, kezdeményezéseket, programokat ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Potápi Árpád Jánossal, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkárával azon a találkozón, amelyet kedden este tartottak Madéfalván Csík-térségi polgármesterek, politikusok, egyházi elöljárók részvételével.

A megyeelnökön és a településvezetőkön kívül jelen volt Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila képviselő, Becze István, Burus-Siklódi Botond és Szentes Antal megyei tanácsos, Tamás József római katolikus segédpüspök, valamint Darvas-Kozma József csíkszeredai és Bartalus Zoltán Jakab madéfalvi plébános.

Borboly Csaba bemutatta a Hargita Megye Tanácsa által tett erőfeszítéseket a Hargita-hegység-projekt megvalósítása, a Hargita sírégió megalakulása, az épített örökség, illetve székely kapuk védelme, a székelyföldi kisrepülőtér-fejlesztés és a borszéki turisztikai beruházás érdekében, továbbá az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének a honosítási eljárásban nyújtott segítségét. A megyeelnök átadta az államtitkárnak a mindezek leírását tartalmazó dokumentumcsomagot. Hangsúlyozta, hogy Székelyföldön a magyar állam segítségére a tudásátadásban van a leginkább szükség.

„A helyi gazdaság működtetéséhez szükségünk van arra a háttértudásra, amely Magyarországon létezik. Nagyon sok kezdeményezést gyakorlatba ültettünk, csak még egy kis segítség kell” – jelentette ki a megyei elöljáró példaként említve kis családi és faluközösségi összefogásokat, valamint konkrétan a székelykeresztúri és a szépvízi tejfeldolgozó üzemet és a madéfalvi gyümölcsfeldolgozót, amelyeknek jól fogna a támogatás, és nem is kellenek óriási összegek, csak éppen a megyei tanácsnak nincs minden támogatáshoz jogalapja.

A kisrepülőtéri fejlesztési koncepció elkészítésében is magyarországi szakemberek segítettek, jegyezte meg a megyeelnök, szintén támogatást kérve a szakképzés fellendítéséhez és a munkahelyteremtéshez, a fiatalok itthon maradása érdekében.

Potápi Árpád elmondta, hogy a magyar nemzetpolitika egyik fő pillére az oktatás, és fontosnak nevezte a szakmunkásképzés támogatását, akárcsak az egyházakét. Mint megjegyezte, éves szinten nagy összegeket különít el a magyar állam a határon túli egyházak támogatására. Az államtitkár a most kezdődő újabb hétéves európai uniós finanszírozási időszakot illetően optimista, mert a magyar kormány óriási pénzösszegeket hívhat le, és ezekből akár határon túli intézmények és vállalkozások támogatására is irányítanak majd pénzt, jelentette ki.

Kimaradt?