A sok szex megvédi a férfiakat a prosztataráktól

A szexszel megelőzhető a prosztatarák kialakulása, ráadásul húsznál több nővel kell lefeküdni ahhoz (egész életet nézve), hogy legalább 28%-kal csökkenjen a prosztatarák kialakulásának esélye – derült ki a Montreal Egyetem kutatásából, amelyet a velvet.hu idézett.

A felmérés a Journal Cancer Epidemiology-ban jelent meg, a kutatásban a melegeket is vizsgáltak. Az eredmény szerint kétszer nagyobb eséllyel alakul ki a meleg férfiaknál prosztatarák, mint a hetero férfiaknál, de a szűz férfiaknál is ugyanakkor eséllyel alakulhat ki a prosztatarák. A kérdésre, hogy ez pontosan miért lehet, még nem tudni a tudományos választ, jelenleg az ejakuláció gyakoriságával magyarázzák – azonban ez például a maszturbálással is elérhető lenne, a női partnerek számától függetlenül.

 „Lehetséges, hogy a több női partnernek köszönhetően az ejakuláció gyakorisága az, ami véd a prosztataráktól, az előzetes vizsgálatokat figyelembe véve" – mondta a Telegraphnak Dr. Marie-Elise Parent, az egyik férfi klinika dolgozójaként, aki a kutatást vezette.

Öt éven át, 2005 és 2009 között több mint 3200 férfit vizsgáltak. A kutatókat meglepte, hogy a szexuális partnerek számának köze lehet a férfiaknál kialakuló rák gyakoriságához. A magyarázat az, hogy minden egyes új partnerrel aktívabb a szexuális élet, ennek következtében az ejakuláció gyakorisága hatással van a prosztatára.

Korábbi felmérések szerint a heti három szex csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát, és akár tíz évvel is meghosszabbíthatja az élettartamot. A korábbi vizsgálatok a partnerek számától függetlenül megállapították, hogy az erős érzelmi kapcsolat és ennek testi beteljesedése véd a betegségektől. Az élvezés pedig tisztítja a prosztatát.

A heteroszexuális férfiak és a homoszexuális férfiak közötti különbségre egyelőre nem találtak érthető magyarázatot a kutatók, elképzelhető, hogy a szexuális úton terjedő betegségeknek is köze lehet ehhez. A montreali kutatásban résztvevő férfiak nyitottan beszéltek a szexuális életükről, amit külön meg is köszönt a kutatás vezetője a Telegraphnak adott interjújában, és hozzátette, 20-30 évvel ezelőtt valószínűleg nem lehetett volna a felmérést így elkészíteni.

 

Kimaradt?