Ekkorát gyarapodott elnöki mandátumai alatt Traian Băsescu vagyona

Mérsékelten gyarapodott Traian Băsescu vagyona a tíz éves államfői mandátuma alatt – derül ki a 2004-re, illetve a 2014-re vonatkozó vagyonbevallásának összehasonlításából.

E szerint a politikus tíz éve még egyetlen tömbházlakást és egy telket, illetve két személygépkocsit (egy Matizt és egy 407-es Peugeot-t) birtokolt. A bankszámláján az első mandátuma elején 97 ezer dollár megtakarított pénze volt.

Tíz év elteltével Traian Băsescu ingatlanvagyona egy újabb bukaresti telekkel gyarapodott, illetve örökölt egy 50 négyzetméteres konstancai tömbházlakást is. A volt államfő jelenleg egy Dacia Duster és és Ford Bmax birtokosa.

A politikusnak ugyanakkor nem kell panaszkodnia: közel 91 ezer euró értékben birtokol ékszereket, órákat, festményeket. Azt nem tudni, hogy állt ezen a téren tíz évvel ezelőtt, mert akkor az ékszereket még nem kellett feltüntetni a vagyonnyilatkozatban.

A tíz év alatt a volt elnök folyó- és betétszámláin elhelyezett összegek meglehetősen megcsappantak. Ma már „csak” 52 ezer dollárja és 35 ezer leje van különböző bankokban. Tavaly egyébként Băsescunak az államfői fizetés (havi nettó 5829 lej) volt az egyetlen jövedelme.

 

Kimaradt?