Útmutató külföldieknek: hogyan hergelj fel egy románt?

„Hogyan hergelj fel egy románt?” címmel olvasható útmutató a Romániába készülő turisták számára a Matador Network portálon. Szerzője, Adriana Cocic újságíró felsorolja, hogy mit tanácsos elkerülniük az országba látogató külföldieknek. Vagy ellenkezőleg: mit tegyenek vendéglátóik felbosszantására.

Téveszd össze Bukarestet Budapesttel

Főbenjáró bűnnek számít Romániában, ha a külföldi összetéveszti Bukarestet Budapesttel – olvasható az útmutatóban. A romániaiak ugyanis megelégelték, hogy a Bukarestben fellépő külföldi zenekarok „Jó estét, Budapest!” felkiáltással köszöntik a közönséget, mint ahogy tette korábban a Metallica vagy Lenny Kravitz. „Csakhogy az együtteseknek testőreik is vannak. Te meg egyedül állsz szemben a dühöngő románokkal” – figyelmeztet a szerző.

Kérdezz a vámpírokról

Bram Stoker 1897-ben írt Drakulája világszerte ismertté tette Erdélyt. Az író történelmi adatokra alapozva Havasalföld egykori uralkodóját, Vlad Ţepeşt ruházta fel vámpírképességekkel. „Sajnos a mai napig az Erdélyt felkereső külföldi turisták foghagyma-füzérekkel teletűzdelt portákra és kihegyezett fakarókkal felfegyverkezett vendéglátókra számítanak” – írja az útmutató.

Hagyj ételt a tányéron

A portál azt tanácsolja a turistának, hogy két napig koplaljon, mielőtt elfogadja egy román család ebédre vagy vacsorára szóló meghívását. „A románok ugyanis híresek vendégszeretetükről, és ezt többek között bőségesen megterített asztallal fejezik ki. (…) Ha a hatodik fogásnál elbizonytalanodsz, házigazdád azt hiszi, hogy nem ízlik az étel. Még akkor is, ha számodra úgy tűnik, hogy addig valósággal zabáltál” – figyelmeztet a szerző.

Téveszd össze a románokat a romákkal

A cigány etnikum hivatalos megnevezése Romani. Még a Wikipédia is felhívja a figyelmet arra, hogy ez az etnikum nem tévesztendő össze a románnal. Ennek ellenére a két nép összetévesztése nagyon gyakori. „Ha te is elköveted ezt a hibát, csak a bunkóságodat bizonyítod a vendéglátóid előtt” – írja az útmutató.

Nyisd ki az ablakot, legyen huzat

A románok egyik rögeszméje, hogy a hideg levegő vagy a huzat megbetegít. Ha egy külföldi turista egy kánikulai napon felül egy autóbuszra Romániában, megrökönyödve tapasztalhatja, hogy az ablakok legfennebb a jármű egyik oldalán vannak nyitva. Vagy minden ablak zárva van. „Ha kétségbeesetten megpróbálsz kinyitni egy ablakot, azonnal felvisít a hátad mögött valaki, hogy ne tedd, mert mindenkit megbetegítesz” – figyelmeztet Adriana Cocic.

Ne hörpintsd ki a poharad

Romániának nagy múltú borkultúrája van, és hagyománya van a pálinkafőzésnek is. A gond az, hogy minden valamire való román azt hiszi magáról, hogy ért a bor- és a cujka elkészítéséhez, és büszke is a készítményeire. „Eszedbe jusson megkérdezni, hogyan készült felkínált ital. A bor vagy a cujka elutasítása hatalmas sértésnek számít” – olvasható az útmutatóban.

 

Kimaradt?