Polgáraik boldogsága szerint rangsorolták az országokat

Az utolsók között kullog Románia a WIN/Gallup International által készített listán, amely a világ országait állampolgárai boldogságérzete szerint rangsorolta.

A 65 ország 64 ezer lakójának megkérdezésével készített felmérésből kiderül, hogy a 2013-as évhez képest tavaly boldogabbak voltak az emberek: 2014-ben a megkérdezettek 70 százaléka válaszolta azt, hogy boldog, míg 2013-ban csak 60 százalék. Hat százalék pedig kimondottan boldogtalannak vallotta helyzetét, ez a szám is javult 2013-hoz képest, amikor 12 százalékuk érzete magát boldogtalannak. A megkérdezettek 23 százaléka azt nyilatkozta: nem is boldog, de nem is érzi magát boldogtalannak.A felmérés másik fontos következtetése, hogy a fejletlen országokban élők boldogabbak, mint a fejlett országok lakói. Így 83 százalékkal Afrika lett a világ legboldogabb kontinense, ezt követi 77 százalékkal Ázsia.

Országokra bontva a legboldogabbak a Fidzsi-szigetek lakói, a felmérésben részt vevő szigetlakók 93 százaléka vallotta magát boldognak. Második helyen Kolumbia áll 90 százalékkal, harmadik helyen Nigéria 89 százalékkal, majd következik Szaúd-Arábia 87, illetve a Fülöp-szigetek 86 százalékkal.

A megkérdezettek mindössze 31 százaléka mondta magát boldognak az irakiak közül, így az ázsiai ország lett a világ legboldogtalanabb országa. A lista végén kapott helyett Románia is, amelynek megkérdezett lakóinak 41 százaléka vallotta boldognak magát. Romániához hasonlóan a felmérésben részt vevők 41 százaléka boldognak érzi magát Olaszországban és Szerbiában is, míg Bulgária például az európai országok egyik legboldogtalanabbja (32 százalék vallotta magát boldognak) Görögországgal együtt.

A megkérdezettek több mint fele, 53 százalék optimista a jövőt illetően, és úgy gondolja, hogy 2015 jobb év lesz, mint a tavalyi.

Kimaradt?