BBTE: elfogadták a hallgatók jogaira vonatkozó Diákstatútumot

Az öt hónapig tartó bizottsági és szenátusi vita után, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Szenátusa az október 22-i, hétfői gyűlésén elfogadta a Diákstatútumot, amely a Charta függelékeként az egyetemi diákélet szabályozásának az alapja. Az egyetem szintjén az országos előírások mellett ez a szabályzat határozza meg a diákok képviseleti rendszerét, jogait és kötelezettségeit.Diakstatum

"Nem csak a diákság számára fontos ez a döntés, hanem nagy előrelépést jelent a magyarság számára is, mivel a magyar diákképviselőknek külön fenntartott helyeket sikerült kiharcolni, ezután egy különálló szabályzat határozza meg a magyar tagozat diákéletét" – ismertette a magyar diákképviselők vezetője, Talpas Botond KMDSZ-elnök. Hozzátette: nem csak szokásjog lesz a magyar diákképviselőkkel való közös munka, hanem saját értékeik, érdekeik alapján szervezhetik meg a magyar diákság érdekképviseletét és munkáját az idén megalakult magyar tagozaton.

Az új szabályzat értelmében a tagozatok saját szabályzatot alakíthatnak ki, ezáltal is hangsúlyozva a tagozati autonómiát. A következőkben a magyar tagozat diákképviselői is kidolgozzák a saját szabályzatukat.

Az elfogadott Diákstatútum fontos lépést jelent a saját értékeken alapuló önálló magyar diákképviselet megszervezésében.

Kimaradt?