Rontják a tanulási képességet az éttermi gyorsételek?

Egy friss kutatás szerint a gyerekek által elfogyasztott gyorsételek mennyisége kihat a tanulmányi eredményeikre is. Szakemberek megállapították, hogy minél gyakrabban evett valaki ötödikes korában gyorséttermi ételeket, nyolcadikosként annál rosszabb eredményeket ért el olvasásból, matematikából és természettudományokból.

Amint azt a kutatást vezető Kelly Purtell, az Ohio Állami Egyetem munkatársa elmondta, a legtöbb gyorsételt fogyasztók átlagosan húsz százalékkal teljesítettek rosszabbul, mint azok, akik egyáltalán nem ettek ilyen ételeket. Purtell kifejtette, hogy a gyorsételek fogyasztását már eddig is összefüggésbe hozták a gyerekkori elhízással, ám minden jel arra utal, hogy nem ez az egyedüli káros következmény.

A kutatás során nagyjából 11 740 diákot kísértek figyelemmel, akiket olvasásból, matematikából és természettudományokból teszteltek mind ötödikes, mind nyolcadikos korukban, emellett ötödikesként még egy étkezési szokásokról érdeklődő kérdőívet is kitöltettek velük. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekeknek kevesebb, mint egyharmada nem fogyasztott gyorsételt a teszt kitöltése előtti héten, tíz százalék minden nap evett ilyet, másik tíz százalék hetente 4-6 alkalommal, alig több mint fele a gyerekeknek pedig a tesztet megelőző héten 1-3 alkalommal evett gyorsételt.

A vizsgálatból kiderült, hogy azok a gyerekek, akik heti 4-6 alkalommal kaptak gyorséttermi ételt, látványosan rosszabbul teljesítettek mindhárom fenti területen azokhoz képest, akik a felmérést megelőző héten egyáltalán nem ettek ilyen jellegű ételt, miközben azok, akik hetente csak 1-3 alkalommal fogyasztottak gyorsételt, csupán egy tárgyban bizonyultak gyengébbnek, méghozzá a matematikában. Amint azt Purtell kifejtette, nem az a cél, hogy a gyerekek soha semmilyen körülmények között ne kapjanak gyorsételt, hanem az, hogy minél ritkábban kerüljön erre sor, hiszen a fenti következmények mellett ezek az ételek egyéb negatívumokkal is járnak, mivel számos fontos tápanyagot – mint amilyen például a vas – nélkülöznek, míg zsírban és cukorban pedig igen gazdagok. 

Kimaradt?