Öt kacat, amire 2015-ben már felesleges lesz költeni

Vannak dolgok, amiket egyszerűen meg akarunk venni azért, mert annyira jól néznek ki, újdonságok, vagy szimplán csak vásárolhatnékunk támad. Most mutatunk 5+1 tárgyat, szolgáltatást, amiért inkább ne adjon pénzt az elkövetkező évben sem!

DVD/CD: A hagyományos lemezek ideje lassan lejár: már itthon is terjednek az olyan zenei szolgáltatások, mint a Spotify, amely pár ezer forintért méretes zenei könyvtárhoz enged hozzáférést. Ez jelentősen olcsóbb, mint előadónként megvenni az albumokat.

USB-s adathordozók: Bár az újabb darabokra már lehet jelszót rakni, még így sem különösebben nehéz hozzájutni a bedugós tárolókon raktározott adatokhoz. A legtöbb nagy techcég (pl. Google, Apple) kínál felhőalapú rendszereket, itt egy jó erős jelszó mögött adataink nagyjából biztonságban lehetnek, és elkeveredni sem fognak, nem úgy, mint egy pendriveon tennék.

Mini tabletek: Ez elsősorban az Apple rajongóit érinti, mert a leghíresebb kis táblagép egyértelműen az iPad Mini. Ez elsőre praktikusnak tűnhet, mert elfér a zsebünkben, mindent tud, amit a nagyobb tabletek. Csakhogy az ágazati trendek egyre inkább a nagy okostelefonok felé tolódnak, márpedig miután ezekről telefonálni is lehet, az aprócska tabletek gyorsan kiszorulnak majd.

Fizetős társkereső-szolgáltatások: Bár végsőkig hiszünk benne, hogy a szerelmet bárhol meg lehet találni, gyakorlatilag minden független felmérés azt mutatja, hogy ezeken az oldalakon egyáltalán nem extrább a tagok összetétele. Amerikában ennek az ágazatnak egyébként sokkal nagyobb a keletje, mint nálunk, a hasonló oldalak teljes várható bevételét 2,2 milliárd dollárra becsülik. Az meg már csak külön extra, hogy létezik bohóc-társkereső is.

Víztisztítók, légtisztítók és az egyéb telemarketinges fogások: Bár víztisztítóra néha ténylegesen szükség van, az ezzel telefonálgató cégek darabjai legtöbbször túlárazottak, némi odafigyeléssel szinte féláron találhatunk jobb minőségű, olcsóbb eszközöket is. Azt talán nem is kell mondanunk, hogy a rezonanciás mágnesmatracokat, hihetetlen fogyitablettákat, és a termékbemutatós utazásokat jövőre is kerüljék el olyan messziről, amennyire csak bírják.

Kimaradt?