Nagyon jó hírt kaptak az iPhone-tulajdonosok

Indoklás nélkül visszakérhetjük a pénzünket az európai App Store-ban, ha nem tetszik egy alkalmazás. Az új szabály a zenékre és e-könyvekre is vonatkozik. Néhány kategóriában pedig kifejezetten érdekes, gyakorlatilag lehetővé teszi az ingyenességet.

Elsősorban az iPhone- és iPad-használók örülhetnek az Apple új szabályzatának, ami persze ugyanúgy vonatkozik azokra is, akik windowsos gépet használva az iTunes Storeból vásárolnak zenéket. A cég által életbe léptetett új feltételek értelmében 14 napon belül elállhatunk a vásárlástól, a pénz pedig visszajár – és ehhez még indoklás sem szükséges.

A szabály az App Store-ban megvásárolt alkalmazásokra, az iTunes-ból vett zenékre és az iBookstore-ból szerzett e-könyvekre is érvényes. Bizonyos kategóriákban, a pofátlan felhasználók számára, ez tulajdonképpen korlátlan ingyenességet jelent: 14 napon belül ugyanis a játék jelentős része végigjátszható, és persze egy-egy könyv is végigolvasható – aztán pedig vissza is lehet kérni értük a pénzt. Korrektséget feltételezve is jó hírről van szó, így ugyanis egyszerűen visszaszerezhető a csalóka app vagy éppen szörnyű könyv ára.

A felhasználó elégedetlensége esetén, kérdések nélkül érvényesíthető pénzvisszafizetés csak az Európai Unió területén belül tette lehetővé az Apple, ebből pedig már gyanítható, hogy nem önszántából: erre a júniusban életbe lépett új EU-s fogyasztóvédelmi szabályok kötelezik.

Kimaradt?