Patarét miatt pirulhat az európai ififőváros Kolozsvár

Tíz nappal ezelőtt, december 20-án jelent meg a Svenska Dagblabet kulturális mellékletében az a helyszíni riport, amely a pataréti romák életkörülményeiről tájékoztatja a legnagyobb svéd napilap olvasóit. "Egy svédországi járda 5 csillagos szállodának számít az ott élők számára" - írja Lotta Lundberg.

Mint ismeretes, a kolozsvári szeméttelepen roma családok tucatjai élnek embertelen körülmények között, amely jelenség időről-időre megrökönyödést kelt a nyugati közvéleményben. A mostani cikk amiatt is kínos a kincses város vezetősége számára, mert 2015. január elsejétől Kolozsvár viselheti egy évig az Európa Ifjúsági Fővárosa címet.

A svéd újságírónő emlékeztet, hogy a kolozsvári romákat négy évvel ezelőtt költöztették a város szélére.

„Kolozsvár, Erdély: egy szemétdomb tetején egy anya szoptatja csecsemőjét. A nőnek nincs egyetlen foga sem. Mellette egy patkány nyüzsög és ez jelenti nekik az otthont. Egy fásszínben laknak, a falak nagy lyukak tátonganak. A padlón két penészes matrac jelenti a fekhelyet, az anya ehy csipszes zacskóból eszik és a szomszédban folyó barna vizű patakból isznak. A nő ismét állapotos" - indítja beszámolóját a Svenska Dagbaldet riportere. Hozzáteszi: a szomszédos nyomortelepről lányokat és emberi szerveket lehet vásárolni.

"Be se merészkedek oda interjút készíteni, nem akarok meghalni. Abból, amit láttam egyértelmű számomra, hogy a svédországi járdák 5 csillagos szállodának számítanak az ott élők számára" - írja az újságíró. Lotta Lundberg többek között ezzel is magyarzázza, hogy Svédországot elözönlötték a romániai koldusok.

Kimaradt?