Így készül a Bâlea-tó melletti jéghotel (FOTÓK)

Fagyban, hóban dolgozva, mintegy 10 ezer jégtömb felhaszálásával építik Szászrégen-környéki magyar munkások a Bâlea-tó melletti jégszállót. 

Idén immár tizedik alkalommal építették fel a Fogarasi-havasokban a Közép-Kelet-Európában unikumnak számító jéghotelt. A 2030 méteres tengerszint feletti magasságban található idegenforgalmi látványosság ötletgazdája és tulajdonosa Arnold Klingeis, a Szeben megyei Felek város polgármestere, míg az embert próbáló munkálatokat Maros megyei magyar mesterek végzik.

A magyarói Varga Attila és csapata ötödik éve dolgozik a jéghotel építésén. Mivel korábban csak hagyományos anyagokból és technológiával készülő épületeken dolgoztak, az első év nagy kihívást jelentett a Maros felső folyása menti településekről, Szászrégenről, Magyaróról, Holtmarosról, Üvegcsűrröl verbuvált szakembereknek. „Azt se tudtuk, hogy mi fán terem egy jéghotel. Az interneten néztünk utána, hogy készülnek az ilyen épületek, mostanra beletanultunk” – mondja az építésvezető.

Tégla helyett jég

Idén december elején kezdődtek a munkálatok, s néhány nappal Karácsony előtt már az utolsó simításokat végezték az épületen, illetve a berendezés kialakítása volt még hátra. A csúcsos boltíves építmény kialakítása a zsaluk felállításával kezdődik, majd a jégtömbök kitermelése következik. A méretes, kb. 1 méter hosszú hasábokat, melyek súlya 50-60 kg körül van, láncfűrésszel vágják ki a Bâlea-tó felszínét borító vastag jégpáncélból, majd a hómobillal szállítják a közeli építőtelepre. Az egymásra rakott jégtömböket vízzel locsolják meg, ami megfagyva egyetlen szilárd tömbbé forrasztja őket. Varga Attila számításai szerint mintegy 10 ezer jégtömböt használnak fel a hotel építéséhez. A falfelületet vizes hókásával simítják le.

Hóoroszlán a szobában

Ottjártunkkor az épület központi csarnokában kialakítandó étterem bárpultjához és asztalaihoz vágtak ki az építők lapokat a tó jegéből. Javában folyt a belső terek dekorációjának kialakítása is. Az idei jéghotel tematikája a zodiákus, ennek megfelelően minden egyes szobát valamely állatövi jegy hóból készült szobra ékesít. A vízöntő már állt, Dumitru Moscu feleki mester aznap már a második oroszlánt formázta, az első rekordidő, röpke két óra alatt készült el.

A jéghotelnek 12 darab, kétszemélyes szobája van, melyet Szilveszterre már hónapokkal korábban lefoglaltak. Az objektumot működtető Klingeis Consulting kft. munkatársának elmondása szerint a vendégek túlnyomó többsége külföldi, a legtöbben Nagy-Britanniából és az Arab-öböl menti országokból érkeznek. A turistáknak körutakat szerveznek, melynek során elviszik őket Nagyszebenbe, Segesvárra, Brassóba vagy Bukarestbe, egy éjszekét a jéghotelben, egyet pedig a feleki Brukenthal kastélyszállóban töltenek.

A jéghotel egy átlagos évben május 1-ig üzemel, azonban idén már április elején olvadni kezdett, meséli Varga Attila. Bár a központi épület már áll, az ünnepek múltán folytatódnak a munkálatok a Bâlea-tónál, ugyanis fel kell még húzni három, turistaszállásként szolgáló iglut, valamint egy jégkápolnát.                  

 

Kimaradt?