Ilyen lesz az idő Romániában az első negyedévben

Nem túlságosan hideg, de csapadékos téli hónapoknak nézünk elébe – jósolják angliai és romániai meteorológusok.

Az angliai központú Európai Előrejelzési Központ (ECMWF) és az Országos Meteorológiai Intézet a Romániában január, február és március hónapokban várható hőmérsékleteket és csapadék mennyiségét mérte fel, régiókra lebontva. A középtávú előrejelzés nem számolhat a váratlan és rövid ideig tartó időjárás-ingadozásokkal.

Január

A meteorológusok szerint januárban az átlagos értékekhez közelít a hőmérséklet, az ország déli, délkeleti és nyugati régióiban a szokásosnál kicsit enyhébb lesz az idő. Erdélyben és Moldvában -7 és 1, az ország többi részén -3 és 2 Celsius fok között alakul a hőmérséklet, viszont az átlagosnál több csapadékra számíthatunk.

Illusztrációk: ECMWF/mediafax:

Február

Az év legrövidebb hónapja hidegebb lesz a korábbi évek hasonló periódusának átlagához képest Erdélyben és Máramarosban, és megmarad a csapadékos, nedves idő. Keleten és délkeleten enyhébb és szárazabb időjárás várható. Erdélyben és Moldvában -5 és 0, míg a síkvidékeken, Dobrudzsában és Máramarosban -2 és 2 fok között fog alakulni az átlaghőmérséklet.

Március

A tavasz első hónapja csak délen és délkeleten, valamint a Bánságban hoz enyhülést, Erdély és Moldva továbbra is mínuszokkal, vagy 0 fok körüli hőmérsékletekkel számolhat. Sok hó, havaseső vagy eső fog esni Románia legnagyobb részében.

Íme a várható átlagértékek az ECMWF szerint:

Kimaradt?