Így karácsonyoznak a Szatmár megyei romák

Az Avasban és Szatmár megye Ugocsa részének falvaiban karácsonykor rendszeresen járnak kántálni a helyi roma közösségek fiataljai. Egy félig vallásos, félig profán éneket énekelnek, amely körülbelül így hangzik:

„Elindult Mária Bethlen városába/Hogy szállást keressen a kis Jézuskának /Jó estét, jó estét, te gazdag kovács/Miért nem adtál szállást a kis Jézuskának? Ha én tudtam volna, hogy ő Szűz Mária/ Lefektettem volna, szállást adtam volna!” 

Aztán megkérdezik a házigazdát: „hallották ezt a rigmust?”. Majd így folytatják: „Én kis furcsa Miska, egerek királya, nem cincogok többé, mert elkap a macska. Fordítom lovamat a szomszéd tanyára, s tartom tenyerem a diós kalácsra!” S tartják a tenyerüket a diós-mákos kalácsra, de a pohár bort is szívesen elfogadják.

A vidék legnagyobb cigányközössége Csedregen él. A község lelkésze, Szemák Miklós görög-katolikus parókus arról tájékoztatott, hogy náluk nem csak szenteste, de karácsony első napjának estéjén is kántálnak, mert előzőleg nem juthattak el minden házba. Sőt az ünnep első napján délután tovább járnak a Csillaggal, amit arany vagy ezüst papírral bevont régi szitából alakítanak ki.

Szövegükben hirdetik Jézus születését, s a szeretet és egymásra-figyelés szükségességét. A parókus szerint a kántáló csapatok nem csak az Elindult Máriát éneklik, persze helyi változatban, de más hasonló, főleg csak a cigányságra jellemző énekeket is.

Betlehemeznek Csedregen

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Csedregen tovább él a betlehemezés szokása. Olyannyira, hogy évente több csoport is elindul. (Nemrég újabb díjat nyertek a debreceni nemzetközi betlehemes találkozón) Ennek egyik éltetője a görög katolikus egyház, vele az összetartás és a viszonylagos jó megélhetés.

Ebben a fele részt magyarok, fele romák lakta településen dolgos cigányok élnek. Híres téglavetők-égetők, ács- és kovácsmesterek, s viszonylag jól keresnek, miként szép családi házaik és jól öltözött gyermekeik is bizonyítják. Anyanyelvüket és saját hagyományaikat nemcsak szüleiktől, de az iskola első osztályaiban tanulják.

Kapcsolódók

Kimaradt?