Funeriu: az előkészítőben a hatévesek helye

A felkészítő osztály bevezetése szükséges intézkedés volt a hat éves gyerekek esetében – nyilatkozta a hétvégén Daniel Funeriu államelnöki tanácsos, volt oktatási miniszter. „Több évtizeden keresztül Romániában a gyerekek hat évesen kezdték az iskolát. Ecaterina Andronescu sürgősségi rendelettel arra kényszerítette a gyerekeket, hogy ismét hat évesen üljenek az iskolapadba, és ezt nagyon jól tette" – fogalmazott Funeriu.

Hozzátette: az Európai Unióban többnyire hat évesen kezdik a gyerekek a tanulást, sőt vannak olyan országok, ahol öt vagy akár négy éves kortól kezdődik a kötelező oktatás. Romániában évente 20 000 olyan gyerek volt, aki hat évesen sem óvodába, sem iskolába nem járt.funeriu

„Óriási az eltérés azoknak a gyerekeknek a felkészülési szintje között, akik hét évesen kezdték el az első osztályt, és azok között, akik hat évesen ültek be az iskolapadba, ezek az eltolódásokat soha nem lehetett behozni" – magyarázta a szakember. Rámutatott: jelenleg Romániának van a legidősebb gyerekgenerációja az első osztályban, mivel átlagban valamennyi osztályban akad egy-egy nyolc éves gyermek.

A helyhiány nem jelenthetett gondot

A felkészítő osztályok kapcsán nem lehet az osztálytermek hiányáról beszélni, mivel 2000 és 2010 között az első és nyolcadik osztályos gyerekek létszáma egymillióval csökkent - állította a volt oktatási miniszter, aki szerint már két éve elegendő hely maradt újabb egymillió iskolás gyerek befogadására.0osztaly

„Hallottak az idén az óvodai helyekhez kötődő gondokról? Nem. Ez annak köszönhető, hogy a 6-7 éves generáció elment az óvodákból, oda ahol a helye van, vagyis az iskolába, így a három éves gyerekeknek több helyük maradt" – tájékoztatott Funeriu. Elmondta: ha visszatérnek a régi rendszerhez és a előkészítő osztályok visszakerülnek az óvodákba, jövő évben a helyhiány miatt – ami az óvodák esetében valós gondot jelent – a három éveseket szüleik nem fogják tudni majd beíratni az óvodába.

Kimaradt?