A túl sok karácsonyi ajándék függőséghez is vezethet

A túlzott karácsonyi ajándékozás miatt a gyerekekből diszfunkcionális felnőttek válhatnak, akik hajlamosabbak a szerencsejáték függőségre és a kapcsolati problémákra – állítja a University of Missouri és a University of Illinois most megjelent közös tanulmánya.

A tanulmány arra figyelmezteti a szülőket, hogy ha mindent megvesznek, amit a gyermekük csak akar, problémákat okozhat későbbi életükben. És ugyan a hír, hogy az elkényeztetett gyerekek általában pocsék felnőtteké válnak, valószínűleg nem világrengető újdonság olvasóink számára sem, ez az első alkalom, hogy tudományos kutatás összefüggést talált az elkapatott gyerekek és a szerencsejáték függőség között. 

A University of Missouri kutatást vezető professzora, Marsha Richins szerint az, ha a gyerkőcök a nevelési stratégia részeként minden drága ajándékot megkapnak, materialista felnőttekké teszi őket, és ez nem jó. Az ilyen felnőttek könnyebben hiszik azt, hogy, hogy a sikeres élet mérőszáma az, hogy mennyi és milyen minőségű anyagi dolgot birtokolnak, és csak az teszi őket boldoggá és elégedetté, ha még többet birtokolnak.

Azoknál a felnőtteknél, akik javaik révén értékelik saját magukat vagy másokat, sokkal nagyobb a kockázata a szerencsejáték függőség kialakulásának, a válásnak, az adósság felhalmozásnak és az általános jólét csökkenésének. A kutatás során több, mint 700 felnőttet interjúvoltak meg, és kérték meg őket, hogy számoljanak be a legkülönbözőbb gyermekkori élményeikről, beleértve a szüleikkel való kapcsolatukról és arról, hogy hogyan jutalmazták és büntették őket.

„Kutatási eredményeink azt sugallják, hogy azok a gyerekek, akik sok anyagi jutalmat kapnak a szüleiktől, hajlamosabbak lesznek arra, hogy felnőttként is anyagi dolgokkal jutalmazzák saját magukat, és ez problémás lehet.” – magyarázza Richins. „Kutatásunk rámutat a gyermekkori körülmények és a szülői gyakorlat elemzésének fontosságára akkor, mikor a fogyasztói szokásokat akarjuk megérteni.”

„A szerető szülők hajlamosak arra, hogy anyagi dolgokkal jutalmazzák a gyermekeiket.” – folytatja Richins. „Az egyik magyarázat arra, hogy összefüggés van az anyagi jutalom és a későbbi materializmus között az az, hogy azok a gyerekek, akik ilyen jutalmazásban részesülnek, sokkal inkább használják a vagyontárgyakat arra, hogy értékeljék magukat, ami lényeges eleme a materializmusnak.”

A szerető anyák és apák a tanulmány szerint, jó, ha észbe vésik, hogy a következő három nevelési stratégia valószínűleg potenciálisan ellenszenves felnőttekké teszi gyermekeiket: ajándékkal jutalmazni a gyereket azért, ha elért valamit, például bekerült a focicsapatba vagy tiszta ötös bizonyítványt kapott; ajándékot venni a szeretet kimutatására; valamilyen tárgy, például a kedvenc játék elvételével büntetni a gyereket.

Ahogy Lan Chaplin, a University of Illinois professzora magyarázza: „Az rendben van, hogy az ember venni akar dolgokat a gyereknek, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy arra kell ösztönözni őket, hogy legyenek hálásak az életükben lévő emberekért és tárgyakért. Minden egyes alkalommal, mikor a gyerek kifejezi a háláját, egyre inkább tudatában lesz annak, hogy milyen szerencsés, ami kikövezi számára azt az utat, hogy egyre nagyvonalúbb és kevésbé anyagias legyen.”

Kimaradt?