Traian Băsescu mandátumzáró sajtótájékoztatója (percről percre)

Három fő témát - biztonságpolitika, Európai Unió, jogállam - fog mandátumzáró sajtótájékoztatóján érinteni - jelentette be Traian Băsescu szombaton délután a Cotroceni-palotában. A tíz éves korszakot lezáró eseményről percről percre tájékoztattunk.

Románia biztonsága

"Ha szétnézünk a régióban és figyelembe vesszük, hogy mi történik a világban, akkor meg kell állapítanunk, hogy Románia biztonságban van. Nem áll fenn az invázió veszélye,bár a keleti szomszédunk minket is figyelemmel tart" – mondta a még hivatalban lévő államfő.

Szerinte Románia sosem volt ennyire biztonságban, mint most. Hozzátette, a román hírszerző szolgálatok teljesen be vannak kapcsolva a szövetségesek hálozatába.

Traian Băsescu az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerséget saját érdemének tartja. Érvei szerint ez a partnerség az ő mandátuma alatt teljesedett ki. "Románia mára már iteles partnernek számít a NATO-ban" – szögezte le. Üzent Mircea Dușa védelmi miniszternek, hogy telefonon egyeztetett Jean-Claude Junckerrel a védelmi büdzséről. Korábban azzal vádolta a tárcavezetőt, hogy nem ért a védelmi kérdésekhez.

Az államfő előrebocsátotta, hogy Románia 450 katonák küld Afganisztánba a kandahári repülőtér védelmére. "Persze nem kellemes dolog katonákat küldeni háborús övezetbe, de figyelembe kell vennünk, hogy a szövetségesek is sokat vállaltak az érdekünkben" - tette hozzá. 

Románia és az Európai Unió

Az Európai Unió az egyetlen alternatíva a románok életszínvonalának növeléséhez Băsescu  szerint. "A csatlakozáskor két fő célkitűzést határoztunk meg: a schengeni-csatakozást és az uniós források lehívását" – emlékeztett. 

Felidézte, hogy a gazdasági válság idején vissza kellett verni azokat próbálkozásokat, hogy Romániát másodrendű tagállammá soroljék vissza. "Ebben nagy segítséget kaptunk Németország részéről.  Elfogadtuk a híres "six pack"-et majd a "two pack"-et" – mondta az államfő.

Băsescu szerint jók a gazdasági mutatók, Románia teljesíti a maastrichi szerződés konvergenciafeltételeit, majdnem kész az euró bevezetésére. Felidézte, hogy 2004-ben 61 milliárd euró volt a nemzeti össztermék, 2014-ben 152 milliárd euró, ami 2,5-szeres növekedést jelent. Európai átlag fölötti az ipari termelés részesedése a nemzeti össztermékben. 

  • 2004-ben 768 lej volt a bruttó átlagfizetés, ez 2014-ben 2358 lejre nőtt.
  • 2004-ben 250 lej volt az átlagnyugdíj, 2014-ben ez már 844 lejre nőtt.

Romániában csak 2 évet tartott a gazdasági válság, 10 éves mandátuma 8 éve gazdasági növekedést mutatott – mutatott rá az államfő. Emlékeztett arra is, hogy a nyugdíjrendszer reformja sok embert felháborított, de erre szükség volt ahhoz, hogy mindenki aszerint kapjon nyugdíjat, amennyit befizetett.

Hangsúlyozta, hogy az oktatási rendszer reformja megadja a lehetőséget a fiataloknak, hogy tanulmányaik végeztével legyen egy mesterség a kezükben. Hozzátette, az egészségügyi rendszer reformjára is nagy szükség volna. Az erről szóló tervezet még mindig ott hever az elnöki hivatal honlapján, ezt újra meg kell próbálni – mondta az államfő.

Hangsúlyozta azt is, hogy a politikai osztály megújításához új párttörvényt kell elfogadni. Alkalmazni kell parlamenti képviselők számát 300-ban maximizáló népszavazás eredményét. A sajtó függetlenségéhez feltétlenül szükséges lenne az finanszírozási rendszer reformjára, ugyanis jelenleg a médiamogulok teljesen ellenőrzésük alatt tartják a sajtót.

"Nem jó, hogy elmennek a szakembereink, de emlékezzünk vissza, mennyit harcoltunk azért, hogy a nyugati országok megnyissák munkaerőpiacukat a román állampolgárok előtt. Meg vagyok győződve arról, hogy eljön majd annak is az ideje, amikor a távozók visszatérnek" – jelentette ki. Hozzátette, nagyon jó lenne, ha Románia mihamarabb csatakozna az euróövezethez. A technikai feltételeket már teljesítette az ország.

Románia mint jogállam 

"2004 óta nagy fejlődésen mentünk át az igazságszolgáltatás terén. Ehhez szükség volt arra, hogy az ügyészek és a bírák érezzék, nyugodtan kezdeményezhetnek eljárást a politikusok ellen is" – fogalmazott Băsescu.

Mint mondta, tudatosan vállalta a politikusokkal való "szembeszállást" a jogállamiság érdekében, az igazságszolgáltatás előtt mindenki egyenlőnek kell lennie.  Traian Băsescu kacarászva jegyzi meg, hogy egyetlen olyan bírósági ügy sem volt, amit az ő kérésére kezdeményeztek volna, vagy állítottak volna le.

Mindaddig amíg a két legnagyobb párt magáévá nem teszi azt az elvet, hogy az igazságszolgáltatásnak függetlenné kell vállnia, addig "nincs lefutva ez a meccs" az államfő szerint. De biztató szerinte, hogy mind a PSD, mind pedig a PNL ilyen nyilatkozatokat tesz. 

"Folytatni kell az általam elkezdett munkát. Ahogy én is vesszőt tettem Ion Iliescu mandátuma után, ezt kellene tennie utódomnak is. Nem pontot tenni és teljesen más irányba elindulni" – szögezte le.

Jöhetnek az újságírói kérdések

Jelenleg még nincsenek politikai tervei, de nem áll szándékába teljesen visszavonulni. "Ha 10 évig elnök voltál, már nem akarsz miniszterelnök lenni" - válaszolta egy újságírói kérdésre. 

Szintén kérdésre válaszolva megjegyezte: 10 éven keresztül tolmácsolta Románia üzeneteit Vlagyimir Putyinnak, most a mandátuma végén már nincs semmi mondandója az orosz elnök számára. "Moldova Köztársaság uniós csatlakozása stratégiai fontosságú kérdés számunkra" – tette hozzá.

Az államfő egyéni választókerületes választási rendszer bevezetését és az alkotmánymódosítás kudarcát tartja mandátuma legnagyobb hibáinak.

"Könyvet írhatnék azokról az emberekről, akikben csalódnom kellett" - válaszolta az Alina Bica letartóztatott főügyészre vonatkozó kérdésre. "Köztudott, hogy nem az erősségem az emberek kiválasztása" - tette hozzá.

Băsescu szerint Teodor Meleșcanu SIE-elnök vezetésével a hírszerző szolgálatok beavatkoztak az elnökválasztási kampányba. 

A sajtótájékoztatón az Antena3 a családtagjaira vonatkozó övön alatti kérdéssel hozakodott elő, ami nagyon kiakasztotta Băsescut: "Next, please" – mondta a csatorna riporterének.

Az államfő szerint Oroszország továbbra is veszélyt jelent a régió biztonságára, ezért minden lépést meg kell tenni ennek semlegesítésére. "Ők továbbra is akarnak, de nem tudnak" – jelentette ki.

Băsescu azt mondta, semmit sem sajnál, tudta, hogy egyszer véget ér ez a szakasz az életében. "Tudatában vagyok annak, hogy nem voltam zseniális elnök, de mindent megtettem Románia érdekében" - fogalmazott. Egyéni elégtételt jelent számára, hogy azok, akik kétszer is megpróbálták felfüggeszteni, most arról beszélnek, amit ő 2005-ben javasolt. 

Traian Băsescu nem bánja, hogy 2009-ben nem nevezte ki Klaus Johannist miniszterelnöknek. Szerinte ezzel ő is hozzájárult ahhoz, hogy most most megnyerte az elnökválasztást.

Bevallotta, hogy nem tanulmányozta át Johannis választási programját, de viccesen megjegyezte, az általa elkezdett jó projekteket nyugodtan folytathatja. 

 

Kimaradt?