Hogyan szivárogtak ki Traian Băsescu beszélgetései?

Vizsgálatot rendelt el a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) annak kiderítésére, miként szivárogtak ki a sajtóba a Traian Băsescu államfő és Sorin Blejnar közötti telefonbeszélgetések lehallgatási jegyzőkönyvei.

A dokumentumok az országos adóhatóság (ANAF) volt vezetője elleni bűnvádi eljárás „Gázolaj” nevet viselő dossziéjából kerültek nyilvánosságra. A CSM azt is vizsgálja, mi a relevanciájuk ezeknek a jegyzőkönyveknek a Sorin Blejnar elleni eljárásban.base masolat masolat

A money.ro és a hotnews.ro összesen három lehallgatási jegyzőkönyvet hozott nyilvánosságra. Az egyik szerint Sorin Blejnar a Rompetrol kőolajtársaság állami adósságainak behajtásáról tájékoztatja telefonon az államfőt.

A második beszélgetésben az ANAF akkori vezetője tanácsot kér Băsescutól, szintén a Rompetrol helyzetével kapcsolatban. Az államfő elhárítja a kérést. Azt válaszolja Blejnarnak, hogy a kormányfővel és a pénzügyminiszterrel konzultáljon az ügyben. „Ők azok, akik a döntéseket hozzák, ezekben az ügyekben nekem nincs hatásköröm” – mondja Băsescu Blejnarnak. A harmadik jegyzőköny Blejnar és az elnöki kabinet titkársága közötti beszélgetést rögzíti.blej

A jegyzőkönyvek kiszivárgására az államelnöki hivatal is reagált. „A dokumentum jóhiszemű elolvasásakor kiderül, hogy Sorin Blejnar úr a Rompetrol kőolajtársaság állami adósságainak behajtásáról tájékoztatja Traian Băsescu urat” – olvasható a közleményben, amely emlékeztet arra is, hogy az adósságok behajtása a román államfő és Kazahsztán elnöke, Nurszultan Nazarbajev közötti tárgyalások egyik tárgyát képezte, a Rompetrol ugyanis kazah tulajdonban van.

Kimaradt?