Bemutatjuk a IV. Ponta-kormány új minisztereit

Letették szerdán az esküt az államfő előtt Victor Ponta negyedik kormányának tagjai. Az átalakított Ponta-kabinetben nyolc új miniszter van az előzőhöz képest, és az oktatási tárcavezető kivételével –aki a Rektorok Országos Tanácsának elnöke – valamennyien parlamenti politikusok. Bemutatjuk az új kormánytagokat.

Születésnapi ajándék

A negyedik Ponta-kormányban található nyolc új miniszter közül Sorin Grindeanu a távközlési tárca élére került. Kinevezése csaknem születésnapi ajándéknak is tekinthető: az új miniszter 1973. december 5-én született Karánsebesen. A temesvári Nyugati Egyetem matematika karának informatikai szakán végzett. 1999-ben három hónapos Tempus ösztöndíjjal Bolognában szakosodott szociális statisztikára, majd egyetem utáni tanulmányait a frankfurti Institut für Erwahscnenbildung, a portugáliai Universidade de Aveiro valamint a nagy-britanniai Metropolitan Leeds University intézetekben folytatta.

Rövid ideig a temesvári Nyugati Egyetem szociológiai és pszichológiai karának pedagógusa volt, majd a Temes megyei ifjúsági és sportigazgatóság igazgatójaként tevékenykedett. Ezt követően néhány hónapig a Delpack Invest kft vezérigazgató-helyettesévé, később az Ahm Smart kft igazgatójává nevezték ki, 2008-ban temesvári alpolgármesternek választották, előtte, 2004 és 2008 között temesvári helyi tanácsos volt.

Sorin Grindeanu voltaképpen a szociáldemokraták neveltje. 1996 óta tagja a Szociáldemokrata Pártnak, 2006-ban a tömörülés Temes megyei szervezetének ügyvezető elnöke, első alelnöke volt, a napokban pedig a megyei szervezet ideiglenes elnökévé nevezték ki.

Romániai politikusi viszonylatban Sorin Grindeanu nem gazdag. Feleségével együtt Gyüregen 500, Temesváron 270 négyzetméteres telekkel, Gyüregen 2007-ben épített 200 négyzetméteres házzal, illetve Temesváron 41 négyzetméteres, örökölt lakással, valamint egy 2009-ben gyártott Linhai ATW motorkerékpárral rendelkezik. Emellett 47 ezer eurós hitelt vett fel az ING Banktól, amelyet 2035-ig kell visszafizetnie, továbbá 15 ezer euróval tartozik a Dan Diaconescu Néppárt temesvári vezetőjének, Lucian Taropának, amelyet 2016-ig kell megadnia.

Több mint harmincöt kezdeményezése, javaslata épült be egyebek között az adó- és munkatörvénykönyvbe, az energetikai és földgáz törvénybe, a lakossági hitelszerződésekbe. Ugyanakkor határozottan támogatja a pedofíliával vádolt személyek kémiai kasztrálására vonatkozó törvényjavaslatot. Tagja a képviselőház védelmi bizottságának.

Fizikai adottságai vannak

A 47 esztendős Mihai Tudose a gazdasági minisztériumot vezeti. Kinevezése meglepetés volt, hiszen gazdasági tapasztalatai gyakorlatilag nincsenek. Jogot végzett, 1992-1999 között szenátusi irodavezető, egy évvel később a brăilai Farex társaság jogtanácsosa volt, 2000 óta képviselő, a szociáldemokraták Brăila megyei szervezetének elnöke. A gazdasághoz mindössze annyi fűzi, hogy tagja a képviselőház gazdaságpolitikai, reformügyi és privatizációs bizottságának.

A jelenlegi parlamenti ülésszak alatt 16 jogszabály társszerzője volt, ám egyiknek sem volt gazdasági jellege. Törvénykezdeményezései egyebek között a Román Akadémia megszervezésére, a Brâncuşi-múzeum létrehozására, a területi-közigazgatási egységek zászlóinak, címerének használatára, az audiovizuális törvényre, az országhatárokra, a szerencsejátékokra vonatkoztak.

Gazdasági miniszterként számos nehéz feladat hárul rá. Meg kellene oldania például a fizetésképtelen Oltchim kombinát helyzetét, amelyet – érdeklődő hiányában – három alkalommal sem sikerült privatizálni. Fel kellene lendítenie a román védelmi ipar olyan egységeit, mint a Romarm, a Romaero, a craiovai Avioane gyár, illetve a mangáliai hajóépítő telep.

A kérdésre válaszolva, hogy miként tesz majd eleget a miniszterként, képviselőként, pártja Brăila megyei szervezete elnökeként rá háruló bokros teendőinek, az újdonsült miniszter csak ennyit válaszolt: „százkilencvennyolc centi magas és száz kilós vagyok – gondolom, képes leszek eleget tenni feladataimnak”.

Tudose 96 négyzetméteres brăilai lakással, két Mercedes gépkocsival, 30 ezer eurós bélyeggyűjteménnyel rendelkezik, és idén lejáró, 15 ezer eurós adóssága van. Részvényese az 1001 Net Romania Kft-nek.

Miniszterből – miniszter

A 46 éves Andrei Gerea immár másodjára lett miniszter. Korábban, nem egészen négy hónapig gazdasági tárcavezető volt. Most az energetikával illetve a kis- és középvállalatokkal foglalkozik majd. Gazdasági miniszteri tisztségéből a demokrata liberálisok váltották le, állítólag azért, mert véleménye a verespataki aranybánya megnyitásáról nem egyezett meg a nemzeti liberálisokéval – egészen pontosan a Crin Antonescuéval, egyben pedig nem sikerült privatizálnia az Oltchim kombinátot.

Idén tavasszal Călin Popescu Tăriceanu Liberális Reformpártjának tagja lett, miután 23 évig volt a Nemzeti Liberális Párt tagja. Harmadik képviselői mandátumát tölti, a képviselőház gazdaságpolitikai, reformügyi és privatizációs bizottságának tagja.

1997-ben végzett a Bukaresti Közgazdaság-tudományi Akadémia kibernetikai szakán. 1987-ben a bukaresti Automatica vállalatnál dolgozott, egy évig kereskedelmi igazgatója volt a Van Soestbergen kft-nek, 1993-1997 között az Industrialexport piackutatója volt. 1997 után az Eximbanknál, az Emporiki Banknál, az Alpha Banknál és a Tiriac Bank piteşti-i fiókegységénél dolgozott.

Miniszterként szavatolnia kell Románia földgázellátását a Gazprom részéről, olyan időszakban, amikor az orosz vállalat több alkalommal is csökkentette Romániába irányuló szállításait. Egyszersmind az a nehéz feladat is rá hárul, hogy jövő évtől kezdve kezelje az annak következtében bekövetkezhető feszültségeket, hogy több mint 170 ezer kis- és középvállalat a szabad piacról vásárol földgázt, ami jelentős áremelkedésekhez vezethet. De privatizálnia kell a vajdahunyadi energetikai komplexumot, és véglegesítenie kell Románia energetikai stratégiáját is.

Feleségével együtt 100 négyzetméteres piteşti-i, 200 négyzetméteres ştefănesti-i lakással rendelkezik, ám 180 ezer eurós adóssága is van az Unicredit Ţiriac banknál.

Baloldali – ott van a szív is

Călin Popescu Tăriceanu szóvivője, Graţiela Gavrilescu veszi át a környezetvédelmi tárcát. Az új miniszter immár harmadik pártjánál tart: a Román Humanista Párt után belépett a Nemzeti Liberális Pártba, majd nemrégiben átállt a Liberális Reformpártba. A 48 éves miniszterasszony a ploieşti-i Kőolaj- és Földgáz Egyetemen kőolajvegyészet karán végzett. Munkásságát a bucovi Arpacor Rt-nél kezdte, amelynek 2004-ben igazgatójává választották, 2004 és 2007 között pedig Ploieşti alpolgármestere volt. 2007 óta parlamenti képviselő, az egészség- és családügyi szakbizottság tagja.

Férjével együtt Vrancea megyében 5000 négyzetméter erdő, 9000 négyzetméter szántóföld birtokosa és 400 négyzetméteres ploieşti-i telek tulajdonosa. Két, 78 és 74 négyzetméteres ploieşti-i és bucovi lakása van, két Kia és egy Dacia személygépkocsival, 5000 euró értékű, örökölt ékszerrel rendelkezik. Tavaly egy garzont és egy telket adott el, továbbá részvénnyel rendelkezik az Arpacor Rt-nél.

A művelődési tárcát vezető Ionut Vulpescu 38 éves. Ion Iliescu tanítványának tartják, az egykori államfő tanácsosa volt. Nemrégiben Iliescu védelmére kelt, amikor a szociáldemokraták közül többen is azt állították, hogy Victor Ponta Ion Iliescu miatt veszítette el az elnökválasztásokat. Egyben szembeszállt Gabriel Liiceanuval is, aki szerint Victor Ponta politikusként túlságosan is sok hibával rendelkezik.

Ortodox teológián végzett Bukarestben, filozófiából doktorált. 2012 óta képviselő, a művelődési szakbizottság tagja, korábban a Román Kulturális Intézet vezetőtanácsába is beválasztották. Önmagát baloldalinak nevezi, mivel „ott van a szív is”.

Feleségével és lányával együtt 70 négyzetméteres bukaresti lakással és 14 négyzetméteres bukaresti telekkel rendelkezik. Bankbetétje és gépkocsija nincs és 40 ezer euróval tartozik a Volksbanknak – adóssága 2037-ben jár le. Tavaly 59 ezer lejt keresett, ez képviselői fizetése volt, felesége a Jurnalul National munkatársa.

Akik megmentették Pontát a plágium vádjától

A mezőgazdasági tárcát vezető, 46 éves Sorin Câmpeanu a bukaresti Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem rektora, a Rektorok Országos Tanácsának elnöke, a Hidrológiai Programok Román Országos Bizottságának alelnöke, valamint az Okleveleket és Egyetemi Bizonyítványokat Jóváhagyó Országos Tanács főtitkára. Ebben a minőségében hozzájárult ahhoz, hogy eltüntessék Victor Ponta plagizált doktori disszertációjának nyomát. A mezőgazdasági és állatorvosi egyetem talajjavító karán végzett.

A Rektorok Országos Tanácsának elnökeként idén júniusban támogatta az oktatási törvényt gyökeresen megváltoztató sürgősségi kormányrendeletet, amelynek értelmében természetes személyek létrehozhatnak egyetemeket, illetve azok megszűnését követően megmaradhatnak az egyetem vagyonának birtokában. A jogszabály értelmében a doktorátusi vizsgát csökkentett óralátogatással is le lehet tenni, a rektorok pedig korlátlanul meghosszabbíthatják mandátumukat.

Liviu Pop volt az, aki tételesen is megmentette Victor Pontát a plágium vádja alól. A 40 éves politikus jelenleg másodszor lett tagja a kormánynak: 2012-ben néhány hónapig a társadalmi pártbeszéd tárcáját és az oktatásügyet vezette – most ismét a társadalmi párbeszédért felelős miniszter lett. Jóllehet korábban csak három hónapig állt az oktatásügy élén, ahhoz elegendő ideje maradt, hogy megszüntesse a Victor Ponta plágiumát vizsgáló okleveleket jóváhagyó tanácsot.

Liviu Pop a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem matematikai karán végzett, 16 éven át volt matematika tanár. A Szociáldemokrata Párt listáján 2012-ben került be a parlamentbe, ahol a munka- és családügyi szakbizottság elnöki tisztségét tölti be.

Szekus fia

A határon túli románok minisztériumának élén Angel Tilvar áll, miután a parlament a korábbi jelöltet, Adrian Anghelt elutasította. Az új miniszter szeptembertől a parlament külügyi bizottságának elnöke volt. Mielőtt belépett volna a Szociáldemokrata Pártba, a Szövetség Romániáért párt tagja volt, 2004-ben lett tagja a parlamentnek, előbb szenátorként, két további mandátumban Vrancea megyei képviselőként. Ő egyébként a szociáldemokraták Vrancea megyei szervezetének alelnöke is. A vrancea megyei kiskirály, Marian Oprisan embereként ismerik.

Angel Tilvar a Vrancea megyei Securitate volt főnökének a fia. Az 52 éves politikus foglalkozására nézve angol tanár, és nem sok vizet zavart a parlamentben. 2014-ben 28 törvénykezdeményezése volt ugyan, de azok legtöbbjét elutasították.

Kapcsolódók

Kimaradt?