Visszaállították a SIC-táblát Sepsiszentgyörgyön

A háromszéki önkormányzat homlokzatáról hétfőn bevonták a székely zászlót, ezzel párhuzamosan a prefektúra elé ismét kihelyezték a kék-arany színű, SIC (Terra Siculorum) feliratú óriáspannót.

Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor kifejtette: az államelnök-választás második fordulója, illetve az RMDSZ kormányból való kilépése után azonnal bosszúhadjáratot indított a prefektus, vélhetően azért, ahogyan a székelyek szavaztak.

„Büntetések sorozatát zúdították ránk”, mutatott rá a háromszéki tanácselnök, aki szerint Marius Popica kormánymegbízott a napokban Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester- és Tamás Sándor megyei tanácselnök ellen is bírósági eljárást indított, amiért nem távolították el a székely zászlót az önkormányzat székházáról és az Erzsébet parkból.

A prefektus a zászlók eltávolításáról szóló bírósági ítélettől számított minden napi késésért a minimálbér 20 százalékát, azaz napi 180 lejes büntetést követel az elöljáróktól. Tamás Sándor szerint ez a bírság mára elérte a 44 ezer lejes összeget.

Hozzátette: ez egy adminisztratív döntés, amelyet követően a polgármester és tanácselnök ellen elindíthatják a bűnvádi eljárást is. „Nyilvánvalóan ez is a céljuk”, tette hozzá Tamás Sándor, aki szerint hétfőn a háromszéki önkormányzat homlokzatáról levették a székely zászlót, de ezzel párhuzamosan a prefektus ablaka alá ismét kihelyezték az óriási SIC feliratú pannót.

„Hiába papolnak az együttélésről közel száz évvel a gyulafehérvári nyilatkozat, Románia megnagyobbodása után, hiszen látszik az, hogy ez idő alatt Bukarest nem megoldott, hanem problémákat generált Székelyföldön”, mondta Tamás Sándor.

Kapcsolódók

Kimaradt?