"Az ortodox szegények közeledhetnek Istenhez"

Miután megírtuk korábban, hogy Daniel pátriárka havi 13900 lejből tengeti az életét, arra voltunk kíváncsiak, mi a véleménye az ortodox egyháznak a pénzről. Sorozatunkban korábban azt gyűjtöttük össze, mit mondanak a védőoltásokról, hogyan vélekednek a magyarokról, és mit gondolnak a nőkről és a szexualitásról.

Egy honlapukon azt írják, egészségtelen viszonyt ápolunk a pénzzel. Akárhol fülelünk bele az emberek beszélgetésébe – indít a cikk –, azt vesszük észre, hogy csak a pénzről, a házról, az autóról beszélnek az emberek, nem hiába nevezzük a pénzt az ördög szemének. Beismerik: a hét fő bűn közül ezt az egyház maga is gyakran elkövette, holott Pál apostol megmondta, a pénz iránti szenvedély minden rossz gyökere.

Szerencsére a cikk feloldja a helyzetet: azt írják, nem a pénznek kell uralnia minket, hanem nekünk a pénzt. Felhívják a figyelmet arra, hogy a Bibliában már leírták: a gazdagok veszíteni fognak.

Liturgia helyett a mallba megyünk vasárnap – panaszkodnak máshol. Az anyagi jólét nem hozza el a boldogságot, ezt nem értik megy egyesek, írják, kiegészítve ezt egy idézettel, amely a lányokat is a pénz mellé sorolja. A gazdagok saját országukat akarják, amelyben sem szegények, sem betegek, sem Jézus nincs. Aztán elsütnek egy antiszemita viccet is: aki átkeresztel egy zsidót, az jó keresztény, de nem jó üzletember.

Sajátosan közelíti meg a pénz és gyereknevelés viszonyát Iulian atya, aki szerint az anyagi helyzettel nem magyarázható, ha valaki nem akar szülni, mert „a gyereket nem ők nevelik/tartják el, hanem az Isten”. Azt is mondja, a gazdagok eltávolodnak Istentől, a szegények pedig közelednek hozzá.

Megszólalnak egyébként a Daniel pátriárka keresetével kapcsolatosan is. A Pelerin ortodox nevű honlapon azt írják, Daniel mint a Román Ortodox Egyház pátriárkája, a Szent Szinódus, a Nemzeti Egyházi Gyűlés és a Nemzeti Egyház Állandó Gyűlésének elnöke 700 alkalmazottért felel. Emellett egyébként Munténia és Dobrudzsa mitropolitja és Bukarest érseke is, 400 alkalmazottal. Azt írják, Dániel így nem gyűjti, hanem adja a pénzt, ugyanakkor az államtól kapott bére (7731 lej, nettó) kétszeresével támogatja a büdzsét.

Egy honlapon azt írja, Romániában 18 ezer templom áll, és csak 400 kórház és 4700 általános iskola. Az ortodox egyháznak 35 ezer hektár erdeje van, 40 ezer hektár szántóföldje, emellett számos egyéb ingatlanja. 1990 és 2009 között 800 millió dollárt kaptak az államtól (nem számítva ide az egyéb anyagiakat), a fizetések 65-80 százalékát szintén az országos költségvetésből kapják. 30 ezer alkalmazottuk van, ezekből 17 ezer pap és segédlelkész. A fizetésük évi 500 euróba kerül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?