Háromszéken már lopják a karácsonyfákat

Háromszéken elkezdődött a karácsonyfalopás idény, így ebben az időszakban a rendőrök rendszeres ellenőrző akciókat szerveznek.

Zágonban egy nap alatt több mint harminc lopott fenyőfát koboztak el, tájékoztatott Nicoleta Marin. A szóvivő szerint november 15-e óta 88 alkalommal razziáztak az erdőkben, a közutakon és piacokon, összesen 13 falopásra derítettek fényt, amiért 8.700 lejes bírságot róttak ki, a lopott fát pedig elkobozták.

A rendőrtiszt figyelmeztet, hogy a karácsonyfákat hatóságilag engedélyezett helyeken lehet értékesíteni, a törvényesen árusított fák törzsén egy háromszögű erdészeti bélyegzőnek kell lennie. A karácsonyfa lopásért a magánszemélyeket 5000 lejre, a jogi személyeket legtöbb 25.000 lejre büntetik, illetve 6 hónaptól 16 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják őket. A háromszéki rendőrség tavaly is igen szigorúan lépett fel a törvénytelen karácsonyfa árusítás ellen, összesen 648 lopott fenyőfát koboztak el és 147 ezer lejre bírságoltak.

A Kovászna megyei állami erdészet idén 250 karácsonyfát bocsát áruba. Az 1,30 méter magas karácsonyfáért 25 lejt, a két méternél magasabb fákért pedig 37 lejt kérnek el. A magánerdőkből kitermelt vagy faiskolákból származó karácsonyfákért várhatóan ennél jóval többet kell majd kifizetni.

Kimaradt?