A meddőség napjának nyilvánították december 10-ét

A meddőség napjának nyilvánították december 10-ét Romániában – számolt be sajtótájékoztató keretében Cărstea Bogdan és Nagy Barna, a Marosszentgyörgyön működő Zygota Meddőségi Központ szülész-nőgyógyásza.

A két szakorvos a fagyszatott embriók használatáról, beültetéséről, az új technikai lehetőségekről, eredményekről beszélt, arról, hogy a gyermektelen házaspároknak egyre bővülnek a lehetőségeik, hogy gyerekük szülessen.

Elmondták, az első, Louise Brown „in vitro” módszerével fogant gyerek megszületése óta, 1978-tól napjainkig több mint 3,5 millió gyerek jött létre a laboratóriumi módszernek köszönhetően. Az első gyerek 1984-ben jött a világra fagyasztott embrió felhasználásával, azóta egyre nagyobb azoknak a száma, akik ezzel a módszerrel fogannak meg.

Az orvosok beszéltek arról is, hogy napjainkban egyre több azoknak a házaspároknak a száma, akik szeretnének, de természetes úton nem lesz gyerekük. Ennek több magyarázata is van, részben az, hogy a fiatal párok előbb a szakmai fejlődést, anyagi gyarapodást választják és később döntenek a gyerekvállalásról. Ekkor már többféle kockázati tényező is fellép, ami lehet szervi, lehet genetikai vagy akár egészségügyi is.

Kimaradt?