"Ceaușescu gyermekeiről" írnak a brit sajtóban

Ceaușescu gyermekei címmel közöl hosszú riportot a The Guardian brit lap a kommunista árvaházakban felnőtt gyermekekről. Az írásból kiderül, hogy akadnak közöttük, akiknek jóra fordult a sorsa.

A most 27 éves, bákói Vișinel Balan egy pszichés beteg anya és egy alkoholista apa 13 gyermeke közül az egyik, akit két hónapos korában hagytak el. A családjáról 11 éves koráig nem tudott semmit, addig árvaházból árvaházba került. Élt nevelőcsaládnál, ahol verték, élt a kománfalvi (Comănești) vasútállomáson, de mindig visszakerült az állami gondozottak rendszerébe.

A riport szerzője, Wendell Steavenson először 1990-ben, 19 évesen járt Romániában, amikor elindult meglátogatni a keleti blokk országait. Szerinte a romániai árvaházakról 1989 után megjelent képek sokkolták a világot: gyerekek összezsúfoltan kiságyakban, néha kikötve, sokszor áramszolgáltatás és fűtés nélkül, a fizikai bántalmazás és az éheztetés pedig mindennapi volt.

Vișinel Balan is ilyen körülmények között kezdte az életet, ami jóra fordult. A jogi és színészi diplomával rendelkező fiú jelenleg a Bukaresti Egyetemen végzi a pszichológia szakirányú mesterijét. Projektvezetőként dolgozott az ifjúsági és sportminisztériumnál, tanított drámát egy kiemelkedő képességű gyerekekkel foglalkozó iskolában, és tanácsadó volt a romániai Saatchi & Saatchi-nál.

Mindezek mellett azonban a 2013-ban létrehozott Megrajzoljuk a jövődet (Desenăm Viitorul Tău) elnevezésű, állami gondozottakkal foglalkozó alapítványára büszke.

 

 

 

 

Kimaradt?