Börtönbe is kerülhet, aki petárdázik

Börtönbüntetés járhat petárda árusításért és használatért, figyelmeztet a háromszéki rendőrség, amely kedden egy 35 éves férfit ért tetten, amint engedély nélkül árusított tűzijátékot Bodzafordulón. A brassói férfitől 3600 darab petárdát koboztak el, és bűnvádi eljárást indítottak ellene, tájékoztatta portálunkat Nicoleta Marin.

A rendőrségi szóvivő arra figyelmeztet, hogy börtönbüntetés jár a petárda, tűzijáték és rakéták engedély nélküli forgalmazásáért és használatáért. Bár évek óta figyelmeztetik a lakosságot a petárdák, rakéták forgalmazásának, birtoklásának és használatának rendelkezéseire, mégis minden évben szép számmal akadnak olyanok, akik megszegik a törvényt.

A jogszabály szerint a 2-es, 3-as és 4-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök, így a pukkanó, szikrát szóró játékok gyártása, áruba bocsátása, használata, illetve birtoklása is három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Használhatóak viszont az 1-es kategóriába sorolható pirotechnikai eszközök, vagyis a csillagszórók, minifáklyák, tűzgyűrűk, tortagyertyák, recsegők. A háromszéki rendőrök ebben az időszakban fokozottan figyelik a petárda árusokat és igyekeznek megfékezni a szabálytalan petárdázást.

 

Kimaradt?