Aggasztóan népszerű a fiatalok körében a kevert drogfogyasztás

A kábítószer-fogyasztás egyre gyakoribb jelenség a kamaszok körében, fokozatosan „fiatalodik" az érintettek korosztálya. A fiatalok egyszerre többféle drogot is használnak, keverik a heroint, a marihuánát és a etnobotanikus szereket, ennek pedig komoly következményei vannak. A szerek maradandó károsodásokat, hallucinációt okoznak, a fogyasztó pedig könnyen önmegkárosításra is hajlamossá válik – magyarázta Cristina Hudiţă, a Szt. Stelian fiatal szerfüggőket kezelő központ menedzsere.kabszer

Hozzátette: a szereket vegyesen használó fiatalok kora 14 évre körülire csökkent. „A központunkban évente közel 1200 szerfüggőt fogadunk, 2012 első nyolc hónapjában már 995 személy fordult meg az intézetben. 2011 óta egyre súlyosabbak lettek az esetek, mivel megjelent a kevert drogfogyasztás" – nyilatkozta Cristina Hudiţă.

Rámutatott: 2008-2009-ben a heroinfogyasztók száma volt nagyon magas, többnyire ők keresték fel a központot, az utóbbi időben azonban egyre gyakoribbak a vegyes fogyasztók – ezekben az esetekben pedig szinte rendszeresek a súlyos pszichés tünetek.

Pszichomotorikus zavarokat, skizofréniát, önkárosító magatartást, a környezet irányába fokozott agressziót, paranoid vizuális és auditív hallucinációkat és fokozott szorongást válthat ki ha a kábítószer mellett etnobotanikus szereket is fogyasztanak – részletezte a szakember. A pszichés gondokhoz fizikai problémák is társulnak, gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek, fertőző betegségek. Az etnobotanikus szerekkel főleg az a gond, hogy fogyasztásukat nem mutatják ki a szokásos vizsgálatok – tette hozzá Cristina Hudiţă.

Az orvosok tapasztalatai szerint 2012-ben a fiatalok a drogok közül főleg a marihuánát részesítették előnyben.

A Szt. Stelian központot 2003-ban nyitották meg egy diákkórházban, mivel a fővárosban egyre nagyobb számban szorultak segítségre a drogfogyasztó fiatalok.

 

Kimaradt?