Újra működésbe hozzák Kolozsvár legrégibb toronyóráját

Többeknek feltűnhetett a napokban, hogy a kolozsvári Néprajzi Múzeum épületén munkálatok zajlanak: két generációnyi hallgatás után újra működésbe akarják hozni a múzeum kisebb tornyának történelmi időmérőjét, mely a város legrégibb órája.

Tudor Salagean múzeumigazgató szerint 1730-1740-ban szerelték fel először az órát, akkor a Szent Mihály templom régi barokk tornyára. Miután a tornyot 1763-ban lebontották, a monostori városkapu tornyába került, ennek megsemmisítése után pedig 1840-ben a Redut épületében helyezték el. „Igen különleges óra, amelynek egyetlen mutatója van csak, ahogyan ez a korabéli toronyóráknál megfigyelhető. Van két harangja is, a nagyobbik az órákat, a kisebbik a félórákat jelzi. Hasonló toronyórát láthatunk a helsinki luteránus katedrális tetején. Ez az óra egészen a 20. század elejéig működhetett, de már elég régóta nem jár, úgyhogy a kolozsváriak nagy része a létezéséről is megfeledkezhetett azóta.” - mondta a múzeumigazgató a Ziar de Cluj-nak.

Az igazgató elsősorban a múzeum látogatóinak hálás, hisz nekik köszönhetően vállalhatta az intézmény saját költségvetésből a történelmi toronyóra helyreállítását. A tervek szerint a szerkezet december 22-től, a téli napfordulótól kezdi újra mérni az időt.

Kimaradt?