Elárverezi hangszereit a Punnany Massif

A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek felemelését célzó zenepedagógiai módszer támogatásához nyújt segítséget a Punnany Massif. A zenekar idén nyáron adott exkluzív koncertet Veszprémben, ahol kiemelt szerepet kapott 10 hatalmas méretű hangszer. Ezeket, a legújabb klipjükben, a Hétköznapi Hősök-ben is felbukkanó színes hangszereket bocsátja most – jótékonysági céllal – árverésre a zenekar.

A nyomortelepeken élő gyerekek felemelését célzó zenepedagógiai módszer negyven éve Venezuelában született, Magyarországon a Symphonia Alapítvány honosította meg és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével indította el 2013 nyarán. Célja az esélyteremtés, a közösségi élmény és a csapatjáték.

A program keretében a zenetanárok hangszeres foglalkozásokat tartanak, megmutatják a helyes hangszerkezelést és közös zenéléseket, koncerteket szerveznek halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek az ország legszegényebb részein. A módszer segít abban, hogy a gyermekek az együttműködést, az alkalmazkodás képességét megtapasztalva, küzdőképes és a társadalmi életre érett fiatalokká váljanak. „A résztvevő srácok sok esetben életükben először tapasztalják, hogy milyen jó dolog a kreatív önkifejezés, a csapatmunka, a közösség. Sőt, aki rendszeresen részt vesz ezeken a foglalkozásokon, még a suliban is jobban teljesít, könnyebben megtalálja a hangot másokkal” – mondta Farkas Roland, azaz Wolfie.

https://www.youtube.com/watch?v=_nwxJVmVw8A&feature=player_embedded

A kistelepülések iskoláiban óriási az érdeklődés, több helyen négyszer-ötször annyi diák jelentkezik, mint amennyire a szervezők előzetesen számítanak és amennyi diákkal a program keretében foglalkozni tudnak. Az ingyenes órák is egyre népszerűbbek, egyre bővül az ide érkezők köre. A szakemberek szerint a program titka, hogy a közös zenélés sikerélményt ad, megvalósítható célokat tűz a gyerekek elé, és mindeközben rendszerességre szoktatja őket.

A licitálás mellett a szervezők várják az adományokat is. „Célunk az, hogy a licitálásból és az adományokból befolyt összeggel további 200 gyerek csatlakozhasson a programhoz” – mondta Máté, aki a zenekar tagjaival és a szervezőkkel együtt arra biztat mindenkit, hogy akinek lehetősége van, bármilyen kis összeggel is, járuljon hozzá a gyerekek képzéséhez.

Kimaradt?