Stoppos történetekkel hatna a képviselőházra két erdélyi fiatal

Galaktikus útikalauz stopposoknak – a balkánhoz címmel jelentetett meg könyvet egy székelyudvarhelyi származású fiatalember, Bolyai Csaba, akinek célja, hogy a kiadványt a képviselőház magyar képviselőihez is eljuttassa. Azt szeretné ugyanis, ha képviselőink kiállnának a stoppolás mellett.

„Februárban, amikor Marosvásárhelyről hazajöttem, Tánczos Barna szenátor vett fel. Én nem tudtam, hogy ő az egyébként, kellemes meglepetés volt, útközben nagyon jót beszélgettünk” – mondta Bolyai hozzátéve, stoppos történeteiben kellemes helyet foglal el ez az utazás, mert másképp soha nem lett volna lehetősége rá, hogy ilyen őszintén beszélgethessen egy szenátorral. Az első dedikált példányt így neki írta, mondta.

Bolyai Csaba elmondta azt is, a szóban forgó törvényről megdöbbenéssel értesült, mert neki, akinek évekig az volt az egyetlen lehetősége az utazásra, hogy kiállt az útra és integetett, hogy ingyen elvigyék valahová, egy nagy kellemetlenséget okozna a tiltás.

„A mai diákok így is visszafogottabbak, kevesebbet stoppolnak, így pedig már esélyük sem lesz arra, hogy megessenek velük kellemes vagy kellemetlenebb élmények, mint amik velem” – fogalmazott. – „A stoppolásról én csak jót tudok mondani. Éreztem, hogy egy olyan egyedülálló élménysor áll a rendelkezésemre, ami senkivel nem történt meg, ezeket szerettem volna őszintén megosztani másokkal.”

A stopposoknak azt tanácsolta: mindig induljanak el időben reggel, mosolyogjanak az autóvezetőknek, illetve legyen náluk tábla, mert így a legesélyesebb, hogy felveszik őket. Ha nincs pénzük, mondta, szóljanak előre, mert így elkerülhetik a kellemetlenségeket. Ő azt tervezi, hogy a jövőben egy hosszabb útján mindenkinek a könyvével fizet. Véleménye szerint azonban a stoppolás nem a pénzről, hanem az emberségről kellene szóljon.

Ambrus István a stoppoljonline.ro honlap tulajdonosa elmondta, a könyv elküldésével szeretnék felhívni a képviselők figyelmét arra, hogy milyen élményektől esnének el azok az emberek, akik most stoppolnak, de a jövőben nem állnak majd ki integetni.

„Nagyon sok mindent lehet tenni annak érdekében, hogy ez a törvény ne lépjen érvénybe. Az alkotmány 25-ös cikkelye, ami az emberi jogokról szól, taglalja azt, hogy mindenkinek joga van a szabad mozgáshoz, ez a törvény pedig szerintem korlátozza a szabad mozgás jogát, tehát alkotmányellenes is” – mondta Ambrus kiemelve, a törvénnyel büntetik a társadalmi szolidaritást és megnehezítik az emberek életét.

Kapcsolódók

Kimaradt?