Áder János is részt vesz a temesvári forradalom 25. évfordulóján

Egész hetes rendezvénysorozatot szervez az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az 1989-es forradalom kitörésének 25. évfordulója alkalmából. December 15-21. között Budapesten, Temesváron, Nagyváradon és Menyőben konferenciára, előadásokra, megemlékezésekre és könyvbemutatókra kerül sor, valamint egy temesvári emlékműsor keretei között rangos hazai és külföldi vendégek és közjogi méltóságok is felszólalnak.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján számolt be a közelgő rendezvénysorozat részleteiről.

Budapesten kezdik

December 15-én Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében levetítésre kerül a Maksay Ágnes által rendezett Rendszerváltó advent – Temesvár 1989 című film, majd köszöntőbeszédet mond Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke.

A beszédeket követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Molnár János egyháztörténész Tőkés Lászlóval közösen megnyitják az eseményhez kapcsolódó kiállítást. A budapesti események fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. 

Temesváron három napig emlékeznek

December 17-én a temesvári Bartók Béla Líceumban a fiatalok és forradalmárok találkozásával veszi kezdetét az itthoni háromnapos programsorozat. Korabeli felvételekből és iratokból kiállítás-megnyitóra kerül sor a Temesvár Társaság székhelyén, ahol Tőkés Lászlónak, a rendezvény házigazdájának, Florin Mihalceanak, a Temesvár Társaság elnökének és Molnár János egyháztörténésznek a nyitóbeszéde után a Regionális Vállalkozásfejlesztési Központ termében emlékműsorra kerül sor. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének meghívására jelen lesz és beszédet mond Áder János magyar államfő, valamint Sali Berisha volt albán államfő és miniszterelnök.

A másnapi (december 18-i) Anno mirabilis 1989 - megválaszolatlan kérdések 25 év távlatában című konferencián többek közt jelen lesz Pozsgay Imre volt államminiszter, Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő és Gabriel Andreescu egyetemi professzor, emberjogi aktivista is. A délután előadók közt szerepel Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Németh Zsolt, az Orsszággyűlés Külügyi bizottságának elnöke és Göran Lindblad, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform elnöke is. A nap zárásaként a Temesvár-belvárosi református templomban ökumenikus istentiszteletre, majd emléktábla-avatásra kerül sor.

December 19-én az Új Ezredév Református Központban könyvbemutatókon vehetnek részt az érdeklődők, délben pedig az 1989-es Temesvári Emlékbizottság nyilvános ülésére kerül sor. 

Nagyváradra és Menyőre is ellátogatnak

December 20-án nagyváradi kiállítás-megnyitóval és visszaemlékezésekkel veszi kezdetét a rendezvény, ahol jelen lesz Chrudinák Alajos újságíró is, valamint Tőkés László európai parlamenti irodájának erkélyén elhelyezik a forradalmat szimbolizáló lyukas román lobogót. Másnap (december 21-én) a menyői református templom udvarán istentiszteletet tartanak, majd közéleti fórumra, kiállítás-megnyitóra és könyvbemutatóra kerül sor a helyi művelődési házban. 

 

Kimaradt?