Hivatalossá válik a bébiszitteri szakma Romániában

A Képviselőház szerdán megszavazta azt a törvényt, amely szerint ezentúl hivatalosan is szakmának minősül a gyermekdajkaság.

Az előírások értelmében csak akkor lehet bébiszitter valaki, ha sem őt, sem közeli rokonát nem ítélték el véglegesen bűncselekményért. Dadus lehet bármely fizikai személy, akinek lakcíme Romániába van bejegyezve, és akinek pszichológiai állapota is megfelel a munkavégzési követelményeknek.

,,Az elfogadott törvény szigorúan eltiltja a dajkaságtól azokat a személyeket, akik szakmabeli visszaéléseket követtek el, akik törvény által véglegesen elítélt személlyel laknak együtt, akik drog- vagy alkoholfüggőségben szenvednek, vagy akiktől törvényesen megvonták a szülői jogokat.

A megszavazott törvény előírja, hogy egy dadus legtöbb 4 gyerek felügyeletét láthatja el, akik életkora nem haladja meg a 4 évet” – hangsúlyozta Horváth Levente Ákos, a Szociális, Családügyi és Munkaügyi Minisztérium RMDSZ-es államtitkára, majd hozzátette: ahhoz, hogy e törvény érvényességet nyerjen, az államelnöknek kell ezt jóváhagynia és kihirdetnie.

Kimaradt?