Megszavazták a közalkalmazottakra vonatkozó RMDSZ -tervezetet

A szövetség képviselői és szenátorai jogszabályban rögzítenék azt, hogy a megüresedett közalkalmazotti munkahelyek mindegyikét meghirdethessék és elfoglalhassák. A szenátus első házként szerdai plénumában egyhangúan szavazta meg az RMDSZ kezdeményezését, ezt követően a jogszabály átkerül a képviselőházba, amely döntőház ebben a kérdésben.

Egy 2009-ben kiadott sürgősségi kormányrendelet értelmében a megüresedő közalkalmazotti helyeknek mindössze a 15 százalékát lehetett kiírni versenyvizsgára, vagyis csak minden hetedik megüresedő munkahelyre lehetett egy személyt alkalmazni. Ezen módosított a 2013-as sürgősségi kormányrendelet, amely értelmében minden megüresedő helyre versenyvizsgát lehet kiírni, így a hét az egyhez arány egy az egyhez arányra módosul.

Ezt azonban csak a kormány jóváhagyásával lehetett megtenni, amely az alkotmánybíróság 2014. februári határozata értelmében sérti a helyi önrendelkezés jogát, ezért az alkotmánybíróság a 77/2013-as sürgősségi kormányrendeletet alkotmányellenesnek minősítette. Az alkotmánybíróság azt is jelezte, hogy egy alkotmányellenes kormányrendeletet nem lehet parlamenti jóváhagyással alkotmányossá tenni.

 Az RMDSZ által benyújtott törvényjavaslat az egy az egyhez elv alkalmazását kéri, központi jóváhagyás nélkül, azzal a feltétellel, hogy az illető állás betöltéséhez szükséges anyagi rész legyen jóváhagyva az éves költségvetésükben, valamint ne lépjék túl a 2010-es sürgősségi kormányrendeletben megszabott maximum személyzet számot.

„Az önkormányzatoknak joguk van ehhez a rendelkezéshez. Jelenleg nincs törvényes jogszabály ezen a területen és fennáll annak veszélye, hogy az alkotmánybíróság döntése nyomán a 2009-ben megállapított hét az egyhez arány kerül újra bevezetésre. Az RMDSZ törvényjavaslata alkalmazandó valamennyi önkormányzati intézményre, valamint az önkormányzatoknak alárendelt intézményekre, illetve a minisztériumok, a minisztériumok és a kormány alárendeltségébe tartozó intézményekre, akárcsak a különböző társadalombiztosítási alapok által finanszírozott intézményekre egyaránt” – taglalta Cseke Attila parlamenti képviselő.

Végh Sándor szenátor, aki a Szövetség szenátusi frakciójának nevében tartotta fenn a törvénykezdeményezést, elmondta: ,,annak ellenére, hogy a szakbizottság elutasításra javasolta az RMDSZ javaslatát, a plénumban sikerült szakmai érvekkel megfordítani azt, és elfogadtatni a törvényjavaslatunkat, amely jogbiztonságot teremt a közigazgatási alkalmazások területén."

Kimaradt?