Mérnökök segítettek Stephen Hawkingon

Stephen Hawking professzorral közösen mutatta be új, a professzor által évtizedek óta használt rendszernél sokkal korszerűbb kommunikációs platformját az Intel. Ezzel az elméleti fizikus könnyebben és hatékonyabban tud kommunikálni a külvilággal – írja a Népszabadság.

Betegsége miatt Hawking a nyolcvanas évek óta képtelen a hagyományos beszédre. Először az ujjaival vezérelhető beszédszimulátorral kommunikált, ma pedig egy olyan szerkezettel, ami az arcizmai rezdüléseit figyeli infravörös szenzorokkal. Ezeket az izmokat Hawking még képes akaratlagosan mozgatni, de ezen felül már csak pislogásra és két ujja mozgatására képes. Az eddig használt gépével mind megerőltetőbb a beszéd, olykor egyetlen szót egy perc alatt tud leírni.

Félő volt, hogy ha nem találnak valamilyen megoldást arra, hogy Hawking a külvilággal közölni tudja gondolatait, akkor az egyik legzseniálisabb elme hiába működik. A brit fizikus számára 2012-ben egy új beszédszintetizátort készítettek: az iBrainnek nevezett szerkezet egy EEG-olvasón alapul, és az elektródák által leolvasott agyhullámokat fordítja beszéddé. „Az orvostudomány nem volt képes rajtam segíteni, így a technológia volt az, amire támaszkodni tudtam a mindennapi kommunikáció során, és ami segített abban, hogy élni tudjam az életem” – mondta Hawking.

https://www.youtube.com/watch?v=uXIG0sqQItA

Az Intel Labs kutatói az elmúlt három évben Hawking bevonásával azon dolgoztak, hogy az eddig használt kommunikációs rendszert egy modern technológiai megoldásra cseréljék. A professzor a teljes tervezési folyamatban részt vett, és állandó visszajelzésekkel segítette a kutatók munkáját. Az Intel által kifejlesztett új technológia segítségével Hawking a korábbinál kétszer gyorsabban gépel és sokkal egyszerűbben, pontosabban és gyorsabban böngészik, szerkeszt szöveget, navigál az interneten, kezel e-maileket és dokumentumokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?