Magyarországon kapott műkart egy román kisfiú

„Az utolsó szelepig” magyar szerszámkészítő tervezte meg Sebastian műkarját, hogy a hat éves román kisfiú ugyanúgy élhessen, mint hasonló korú társai. Bár speciális végtagból eddig még sohasem készült ilyen kis méretű, Begő Péter budapesti szerszámkészítő azonnal elvállalta a kihívást – írja a Blikk.

„Mindent miniben terveztem meg, és arra is ügyeltem, hogy egy növésben lévő kisfiúnak gyártom a műkart. Éppen ezért úgy alakítottam ki a szerkezetet, hogy bármikor lehessen állítani a méreteken” – árulta el a lapnak Begő, aki két hónap alatt rakta össze Sebastian speciális végtagját.

A szakember a tervezés előtt egyáltalán nem találkoztam a kisfiúval, csupán egy fényképet kapott róla és a paramétereiről. Így az egészet élesben csak akkor tudta tesztelni, amikor átadta neki az „új” karját.

A magyar szerszámkészítőt és a román kisfiút Koleszár Balázs, a műkaros motoros hozta össze, aki magának és több sorstársának is készíttetett már speciális protézist. A fiatalember motorbalesete után veszítette el bal karját, de nem adta fel, és a műkezének segítségével hivatalos motorversenyeken is indult.

A kisfiú családja a Facebookon bukkant rá a motorosra. „Balázs azonnal hozzám fordult, hiszen annak idején összedolgoztunk, hogy még flottabbul működjön a protézise” – magyarázta Begő Péter, miközben a prototípusokat mutatta.

„Az alig egykilós szerkezet úgy működik, akár egy lengéscsillapító, ugyanúgy hajlik, mint egy egészséges emberi kar. Felső részét az eredeti protézishez lehet rögzíteni, míg az alsót egy kerékpár vagy akár egy motor kormányához. Az sem gond, ha a kisfiú elesik, a kormányhoz rögzített műkéz ugyanis leold, így nem tudja magával rántani a bicikli. Sebastian fél karral született, így először azt is meg kellett szoknia, hogy két kézzel kormányozhatja a kerékpárját” – mondta a szakember.

Kimaradt?