Erdélyi református adományokból oldják meg Kárpátalján a téli fűtést

Több mint 34 ezer euró gyűlt össze a kárpátaljai reformátusok támogatására az Erdélyi Református Egyházkerület 15 egyházmegyéjében - közölte kedden az erdélyi egyházkerület.

Az Erdélyi Református Egyházkerület vezetősége szeptemberben küldte ki a gyűjtésre vonatkozó felhívását, miután a Kárpátaljai Református Egyház a politikai instabilitás és az országban uralkodó háborús körülmények miatt azt kérte a magyar református testvér-egyházkerületektől, hogy segítsenek a téli fűtésgondok megoldásában - olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben. Ebből a támogatásból a Kárpátalján működő magyar intézmények számára vásárolnak kazánokat és tűzifát, hogy a tél folyamán zavartalanul folytathassák tevékenységüket.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke elmondta: az erdélyi nép mindig szolidáris volt az összmagyarsággal, és nagyon örül, hogy a hívó szóra ilyen pozitívan válaszoltak a hívek. Közölte, hogy az összegyűlt pénzt novemberben célba juttatták a Magyar Johannita Segítőszolgálat közvetítésével. Reményét fejezte ki, hogy a támogatott intézmények testvéri kapcsolatra lépnek az adományozó egyházmegyékkel, így ez utóbbiaknak lehetőségük lesz követni az adomány felhasználásának módját. "Ha a kapcsolattartási igény kölcsönös, akkor ebből az adakozási hullámból testvérkapcsolatok is létesülhetnek" - mondta a püspök.

Kimaradt?