Az orvosképzés jövőjéről tanácskoztak Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyi, budapesti, pécsi, szegedi orvosok tanácskoztak a hétvégén a Kultúrpalota kistermében az orvosképzés aktuális kérdéseiről.

A magyar nyelvű orvosképzés volt a témája annak a tanácskozásnak, amelyet dr. Benedek Imre kardiológus professzor munkatársai közreműködésével szervezett és ahol a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tudományos helyzetét elemezték, kitérve annak fejlesztésére, kapcsolatainak bővítésére. A rendezvényen a marosvásárhelyi egyetemi tanárok mellett a budapesti, a pécsi, a szegedi egyetemek professzorai is részt vettek.

A konferencián szó esett a korszerű műszaki felszerelések jelentőségéről is, mert, mint mondták, míg évtizedekkel korábban tűvel szurkálták a beteg vénáját, hogy vért vehessenek, most ez a számítógépes képalkotással sokkal egyszerűbbé vált. Dr.  Miseta Attila egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, dr. Kellermayer Miklós egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának graduális képzésért felelős dékánhelyettese, Vincze Krisztián a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatói önkormányzati elnöke számolt be többek közt a mai oktatási helyzetről, a tudományos kutatások eredményeiről, csereprogramokról. 

A Semmelweis Egyetemen (SE) például a kutatásba a hallgatók is bekapcsolódhatnak, a kiválósági programban azok vesznek részt, akik nem csupán jól tanulnak, de különleges adottságokkal is rendelkeznek. A csereprogramok között az Erasmus, a Buffalo, a UC Davis, vagy a Saitama programokat említette Kellermayer Miklós. A dékánhelyettes arról is beszámolt, hogy a magyar nyelvű képzés mellett angol és német nyelvű oktatás is folyik az egyetemen. A MOGYE és a SE közötti csereprogrammal kapcsolatosan elhangzott, hogy az egyetlen olyan, Magyarországon kívüli egyetem a marosvásárhelyi, ahol magyarul tanulnak a hallgatók és amellyel az orvos-, fogorvos- és gyógyszerészhallgatók, valamint a tanárok közötti program 2000 óta működik.

A MOGYE VI. számú belgyógyászati tanszék jelenlegi helyzetét dr. Benedek Imre osztályvezető főorvos ismertette, aki beszámolt a jelenlegi kutatási irányzatokról és azok eredményeiről is. A szívgyógyászatban a 3D bal kamrai architektonikáról, 3D kardio CT-ről, az akut miokardiális infarktus kezeléséről, őssejtbeültetésről, a vulnerális plakkok vizsgálatáról, az angio-CT szerepéről, a multimodális képalkotás jelentőségéről beszélt.

A tanácskozáson Benedek Imre a középiskolákkal szembeni elvárásának is hangot adott, szerinte folyamatos kapcsolatra van szükség az egyetem és a gimnáziumok között, ahhoz, hogy az orvosképzés minél vonzóbb legyen a fiatalok számára. Tamási Zsolt, a frissen alakult Római Katolikus Főgimnázium igazgatója volt jelen a tanácskozáson, aki szintén az élő kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta.

Kimaradt?