Bűncselekménynek számít Dél-Koreában a botos szelfizés

Ha nagyobb csoportról szeretnénk képet készíteni, vagy többet mutatnánk meg a háttérből is, megkönnyítheti a dolgunkat egy bot, amelyre rögzíthető a telefonunk, fénkyépezőgépünk. Dél-Koreában ilyent csinálni viszont bűncselekmény, amiért százezer lejnyi büntetés jár, vagy 3 év börtön.

A szelfibotok ugyanis telekommunikációs eszköznek minősülnek - írja az Index. Nem a rájuk aggatott telefon miatt, hanem azért, mert a bot bluetooth-kapcsolaton kommunikál a telefonnal. A dél-koreai rádiófrekvenciákért felelős hatóság szerint a regisztrálatlan szelfibotok zavart okozhatnak más eszközök működésében, ha ugyanazt a rádiófrekvenciát használják.

A Central Radio Management Office múlt pénteki közleménye szerint azért döntöttek így, hogy tudatosítsák az emberekben, pontosan mit is árulnak és vásárolnak. Mivel komoly pénzbírságot, illetve börtönbüntetést helyeztek kilátásba, rengeteg hívást kaptak viszonteladóktól, akik úgy gondolták, hogy esetleg regisztrálatlan szelfibotokat árusíthatnak.

A helyzet azért annyira nem súlyos. Egyelőre senki nem ellenőrzi, hogy betartja-e bárki is a szabályozást, és arról sem érkeztek jelentések, hogy a dél-koreai rendőrség rárontott-e a szelfibotárusokra. Még a frekvenciákért felelős ügynökség ügyvezetője sem biztos benne, hogy a korlátozásnak lesz bármilyen hatása a szelfibot-árusításra. "Ez mindettől függetlenül egy telekommunikációs eszköz, amire vonatkozik a szabályozás, így fel kell derítenünk a regisztrálatlan modelleket is" – mondta az ügynökség szóvivője.

Kimaradt?