Nem mindenki kér a novemberi karácsonyból

Régóta megfigyelhető, hogy a különböző boltok egymásra licitálva öltöztetik karácsonyi díszekbe a kirakataikat, az önkormányzatok pedig szintén vigyáznak, hogy minél előbb eszünkbe juttassák a téli ünnepeket. Ennek azonban nem mindenki örvend.

A Premature Decoration – azaz Korai Dekoráció – honlapjának működtetői például semmiképp nem nézik jó szemmel, hogy már novemberben műanyag hópelyhekkel, télapókkal, szánokkal, angyalokkal és karácsonyfákkal, -díszekkel tűzdelik tele a városokat szerte a világon.

A honlapot egy ausztráliai cég működteti, akik – mint írják – szeretik az ünnepi hangulatot, de lehangolónak tartják, amikor más vállalatoknak "problémájuk akad a dekorációs vágyaik visszatartásával". Így arra kérik az embereket, hogy ezen a Facebook-oldalon a #PrematureDecoration hashtaggel együtt töltsék fel azokat a fotókat, amelyeken a kora dekorációk szégyenteljes gyakorlatát örökítették meg.

A fogalom évekkel ezelőtt született, számos lap cikkezett a jelenségről, a Twitteren és Facebookon szintén egymást érik az elégedetlen hangok. A news.com tavalyi cikke szeptember közepén (!) panaszkodott a korán megjelent dekorációkról, a Daily Telegraph szintén tavaly arról írt, hogy négy hónappal karácsony előtt már a karácsonyi díszektől roskadoztak a polcok.

Nem igaz ugyanakkor, hogy ez csupán néhányak bosszúsága, legalábbis a briteknél azt mérték, hogy az emberek kétharmada szerint túlságosan korai már novemberben díszítgetni. Igaz, ebben a cikkben olyan emberről is írnak, aki már októberben teleaggatja a házát.

Erdélyi fiatalokat is megkérdeztünk arról, mit szólnak a jelenséghez. Tihamér elmondta, őt mindez nem zavarja, a karácsonyi díszek, fények szebbé teszik a városokat, kirakatokat, üzleteket. A karácsonyi vásár hangulata, a forralt bor, a zene, az esti családi séta kellemes dolog. Feldobja a sötét, hideg telet. "Nem látom, mi gond lenne azzal, hogy nem 2 hétig élvezhetjük, hanem másfél hónapig. Miért is ne?" – teszi fel a kérdést.

Emese szerint a karácsony lényege az kellene legyen, hogy együtt van a család, ehelyett ez az ünnep egy nagy vásárlási és főzési verseny lett mára. Az, hogy már novemberben minden erről szól, számára elrontja az ünnepi hangulatot, "mintha kötelező volna túllihegni ezt az egészet".

"Őszintén szólva különösebben nem zavarnak a díszek az utcán, amíg ízlésesek" – vélekedik Botond. – Viszont novemberben, az üzletekben meglehetősen koraiak, és kicsit azt érzem, hogy a fölösleges költekezésre próbálnak rávenni. A városi díszek viszont dobnak egyet a hangulaton."

Kimaradt?