Martens: a magyarok érdekeit a legjobban az RMDSZ képviseli

„Fenntartom azt a véleményemet, hogy a magyar közösségnek egységesnek kell lennie, és a magyar közösség érdekeit a legjobban az RMDSZ tudja képviselni" – szögezte le a maszol.ro kérdésére Wilfried Martens azon a sajtótájékoztatón, amelyet Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott a bukaresti EPP-kongresszus második napján.

Az Európai Néppárt szerdán újraválasztott elnökét arról faggattuk: tervez-e az EPP „odaszólni" a néppárti tagságot kérvényező Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP), hogy ne induljon a decemberi parlamenti választásokon az RMDSZ ellenében.martens-sasmatzoglou

A maszol.ro a sajtótájékoztató után a kérdést feltette Kostas Sasmatzoglounak, az EPP-elnök szóvivőjének is, aki elmondta: a páneurópai szövetség nem szokott ilyen jellegű „tanácsot" adni, ugyanis el szeretnék kerülni még a látszatát is annak, hogy beavatkoznak két, ugyanazon országból származó párt kapcsolatába.

Az EMNP tagfelvételi kérelméről Martens a sajtótájékoztatón elmondta: a pártok teljes taggá válása hosszú folyamat, a kérelmező alakulatnak meg kell felelnie egy sor olyan feltételnek, amelyet az EPP az évek során kialakított.

„Senki se válhat az éj leple alatt EPP-tagpárttá, mindenkivel tiszteletteljesen betartatjuk az EPP-szabályzatát, ami hosszú és bonyolult folyamat" – fogalmazott Martens. Ezt követően egységre szólította fel a magyar közösséget, hangsúlyozva: a magyaroknak kell eldönteniük, hogy ezt az egységet miképpen valósítják meg. „Számunkra viszont egyértelmű, hogy ennek az RMDSZ égisze alatt kell megvalósulnia" – szögezte le Martens. Az EPP-elnöke rámutatott, hogy a jobbközép pártcsalád romániai tagjai egy nagyon nehéz időszakban vállalták a kormányzás felelősségét, és sikerült megőrizniük Romániát a demokrácia és jogállamiság útján.

Kelemen megköszönte az alapprogram kisebbségi fejezetét

Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ az EPP egyik tagszervezete, és Wilfried Martens több ízben világossá tette, hogy az RMDSZ bírja az Európai Néppárt támogatását.hunor-martens

"Ami újdonság az EPP politikájában, az a kisebbségi fejezet. Az Európai Unió a gazdasági közösségtől a politikai unió felé tart, ezért a gazdasági kérdésektől el kell jutni az őshonos kisebbségek jogainak védelméhez is. Nagy előrelépés, hogy ezt felvállalta a néppárt és célul tűzte ki, hogy egy olyan keretszabályozást dolgoz ki az unió szintjén, amely majd kötelezővé válik az EU tagállamai számára" - mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke úgy értékelte, az EPP kongresszusa megnyitotta azt az utat, amely az uniós kisebbségvédelem jogi kereteinek megteremtése felé vezet.

Kimaradt?