Az EU „nagyágyúi" az EPP kongresszusán

Az Európai Néppárt (EPP) bukaresti kongresszusán az esti órákban felszólaltak az EU legfontosabb döntéshozói, Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Mindketten arra hívták fel a figyelmet, milyen veszélyekkel fenyegeti Európát a politikusok populizmusa.

Merkel: Băsescu nem félt országa jövőjére gondolni

Beszédében Angela Merkel nyíltan kampányolt az államfő és kongresszus egyik házigazdája, a Traian Băsescuhoz közel álló Demokrata Liberális Párt mellett. A kancellár üdvözölte a költségvetési hiányt célzó görög, portugál és spanyol intézkedéseket, majd a romániai megszorításokra utalva kijelentette: „Románia elnöke soha sem félt országa érdekeit szem előtt tartani, akkor sem, amikor ez népszerűtlen intézkedésekkel járt" – mondta a német politikus.merkel

Merkel a néppárti küldötteknek a befektetések és munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozta. Az egyik legfontosabb európai értéknek a szólásszabadságot nevezte. Emlékeztetett arra, hogy athéni látogatásakor hatalmas ellenszenvvel, utcai tömegdemonstrációkkal fogadták őt a görögök. „Az európai demokrácia azt jelenti, hogy a tüntetőknek nem kellett a börtöntől tartaniuk, mert az utcán adtak hangot elégedetlenségüknek" – jelentette ki.

A kancellár az EPP egyik legfontosabb célkitűzésének a páneurópai pártszövetség hitelének visszaszerzését tartja. Ezt a célt szerinte akkor lehet elérni, ha sikerül a szociális piacgazdaság megteremtésével európai polgárok jólétét biztosítani. „A jóléthez pedig gazdasági növekedésre van szükség. A növekedést azonban nem lehet EU-direktívákkal elérni. Ehhez ügyes vállalkozókra, a befektetések szabadságára van szükség" – vázolta vízióját az EU jövőjéről Merkel.

Barroso mélyebb integrációt szeretne

José Manuel Barroso szerint Európának mélyebb integrációra van szüksége a közös gazdasági és adópolitika megvalósításához. Ez szerinte a válság leküzdésének egyetlen eszköze is. Hangsúlyozta, hogy az euróövezetnek nem szabad új falakat emelni a kontinensen.barroso

Az Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztette az EU-tagállamait, hogy a hitelezésre alapuló gazdasági modell ideje lejárt. „Legyünk őszinték magunkhoz: az eddig gazdasági növekedés fenntarthatatlan volt, mert a közpénzek felelőtlen elköltésén és a mesterséges hiteleken alapult" – jelentette ki.

Barroso szerint Európának szolidaritásra és fegyelemre van szüksége. Úgy fogalmazott: az EU-nak akkor van jövője, ha a tagállamokban elmélyülnek a demokratikus értékrendek. „Ez az egyetlen útja annak, hogy elkerüljük a kontinens szétszakadását, a konfrontációt" – mondta az Európai Bizottság elnöke.

A kongresszuson felszólalt a román államfő is, aki a nap folyamán megbeszélést folytatott Merkellel és Barrosóval is. Traian Băsescu „a még több Európa" szükségességéről beszélt. Szólt arról, hogy szerinte az Európai Egyesült Államok jelentik a megoldást a kontinens jelenlegi problémáira. Fontosnak nevezte, hogy az EU tagállamainak munkatörvénykönyveit egységesítsék.base masolat

Ismét elnökké választották Martenst

A kongresszus első napjának végén a küldöttek újabb három évre Wilfried Martenst választották az Európai Néppárt elnökévé.

Wilfried Martens húsz éve áll az EPP élén, a bukaresti kongresszuson nem volt kihívója. A politikus beszédében úgy vélekedett, hogy Európa kihívásai számára a megoldást a mélyebb politikai és gazdasági integráció jelenti, az aktuális problémákra adandó válasz pedig az, hogy nagyobb mértékben van szükségünk Európára, mint eddig.martens

Utalva a román belpolitikában Traian Basescu államfő felfüggesztése kapcsán lezajlott politikai vitákra, hangsúlyozta: az Európai Néppárt nem tűri a demokratikus értékek és szabványok, valamint a jogállam elleni támadásokat, és valamennyi román politikusnak tisztelnie kell ezeket az értékeket.

Martens kifejezte meggyőződését, hogy a 73 európai konzervatív, kereszténydemokrata és néppártot tömörítő ernyőszervezet megnyeri a 2014-es európai parlamenti választásokat, ahogy ez már három ízben megtörtént az elmúlt húsz évben.

A tisztségébe újraválasztott EPP elnök ismét Antonio López-Istúrizt javasolta a főtitkári tisztségre. Az EPP alelnökeit és főtitkárát csütörtökön választja meg a kongresszus.

Kimaradt?