Fogyóban a világ csokoládékészlete

A világ legnagyobb, svájci csokoládégyártója azt állítja, 2020-ra érezhetően csökkenni fog a világ csokoládékészlete, ami az édességek árának erőteljes megemelkedésében is meg fog jelenni. Mindezért pedig részben az erőteljesen megnövekedett kereslet okolható – írja a marmalade.hu.

Részben az édesség iránti mohóságunk az oka, hogy unokáinknak már nem biztos, hogy termetes csokoládé Mikulások fognak a kiscsizmáikban megbújni, vagy hogy karácsony táján degeszre ehessék magukat az ínycsiklandó édességből. A megnövekedett igény abból is szembetűnik, hogy a már említett svájci csokoládéóriás 2013/14 során 1,7 millió tonna csokoládét adott el, azaz 11,7%-kal többet, mint az azt megelőző évben.

A csokoládé alapanyaga azonban, a kakaóbab, amely egyébként egy igen érzékeny gyümölcs, nem terem olyan mennyiségben, hogy a megnövekedett keresletet képes legyen ilyen mértékben kielégíteni. Emiatt nemcsak az édességek árai fognak megemelkedni, de a gyártóknak is különféle trükkökhöz kell folyamodniuk, mint amilyen a csokoládészeletek méretének csökkentése, vagy a desszertek gyümölcsökkel és diófélékkel való felturbózása.

Ezen felül egyensúlyban kellene tartani az emberek csokoládé utáni igényét, az ugyanis igencsak elharapódzott az elmúlt években, csak Kínában például 9,3%-kal nőtt meg a csokoládéeladás. Sajnos az ebola járvány kitörése sem segítette elő a kakaóbab termelést. A világ teljes kakaóbabkészletének 70%-a ugyanis Nyugat-Afrikából származik, így amikor a régióban kitört a járvány miatti káosz, majd a karantén szigorítások, az súlyosan visszavetette a kakaóbab termelést is.

Kimaradt?