Navracsics szövetséget ajánlott Kolozsváron a fiataloknak

A szerda és vasárnap között zajló Európai Ifjúsági Fórum Kolozsváron tartja küldöttgyűlését. Péntek délelőtt Emil Boc kolozsvári polgármester, Cristian Cosmin ifjúságiügyi államtitkár és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság ifjúságpolitikai ügyekért felelős biztosa tartott előadást Demokrácia és részvétel címmel.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere kifejtette, a demokrácia az, amely a legnagyobb szabadságot nyújtja, még ha nem is tökéletes. A demokráciát ugyanakkor könnyen elveszíthetjük, így harcolnunk kell azért, hogy fenntartsuk a rendszert. A fiataloknak azt mondta, szerencsések, mert nem volt korszak, amelyben jobb lett volna élniük. Figyelmeztetett: a demokráciába vetett bizalom a gazdasági válság miatt csökkent, az emberek azt látták, hogy nem old meg mindent a demokrácia maga.

Mivel az emberek nem bíznak már eléggé az európai intézményekben, ezért elsődleges feladat, mondta, hogy a fiatalok munkát kapjanak, elérhetővé váljanak számukra az iskolák, felsőoktatási intézmények. A továbbiakban azokat a kolozsvári példákat hozta fel, amelyekkel az alulról építkező demokráciát és az ifjúság törekvéseit erősítik meg.

Cristian Cosmin ifjúságügyi államtitkár arról beszélt, 23,7 százalékos az ifjúsági munkanélküliség az Európai Unióban, Romániában 23,1 százalék. Elmondta, reményei szerint a kormány útjára engedi a már tavaly kidolgozott ifjúsági stratégiát.

Dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság ifjúságpolitikai ügyekért felelős biztosa elmondta, az ő portfóliója a legkedvesebb a bizottságban, hiszen az oktatás, a sport, az ifjúság a legszebb elemei életünknek. Arról beszélt, egy ajánlata van a fiataloknak: szövetségre van szükség köztük, amely persze viták, konfliktusok mellett alakul ki. Kifejtette, három oszlopra építi ezt a szövetséget: a párbeszédre, a demokratikus folyamatokban való részvételre, az informális tanulás lehetőségére.

Szeretné megadni a lehetőséget a hátrányos helyzetű fiatalok számára, szeretné, ha teret kapnának az innovatív fiatalok, de nem akar olyan ígéreteket mondani, amelyeket nem tarthat be, mondta. Alacsonyan képzett, inaktív fiatalokra kell odafigyelnünk, a különböző szervezetek közt párbeszédre van szükség, folytatta gondolatait kiemelve, a fiataloknak új utakat kell találniuk, hogy elérjenek társaikhoz.

Kimaradt?