Éjszakai szállásra menekülhetnek a szentgyörgyi hajléktalanok

A hideg idő beálltával az éjszakai szállásra menekülnek a sepsiszentgyörgyi hajléktalanok. A Csíki negyedi Sing Sing szociális otthonban működő éjszakai szállás ettől a hónaptól március végéig téli program szerint működik, vagyis este 6 és 8 órakor fogadják a hajléktalanokat, akiket meleg teával és étellel is kiszolgálnak, emellett különböző programokat is szerveznek számukra, így minden kedden társasjátékokat játszhatnak, és csütörtökönként filmeket vetítenek számukra a Máltai Segélyszolgálat önkéntesei.

A civil szervezet két éve vette át az éjjeli menedékhely működtetését az önkormányzattól. Székely Róbert, az éjszakai szállás vezetője szerint jelenleg 35-40 személy keres menedéket éjszakánként, közülük hárman asszonyok. Vannak olyanok is, akik a nyár folyamán is ott laktak éjszakánként, de 7 személy a hideg idő beálltával jelentkezett.

Székely Róbert szerint a Máltai Segélyszolgálat önkéntesei a következő időszakban a vasútállomás környékén is osztanak meleg teát azoknak, akik ott vagy az Olt folyó partján húzzák meg magukat, és megpróbálják meggyőzni őket, hogy vonuljanak az éjszakai szállóra.

Sokan az éjjeli menedékhely szigorú szabályai miatt nem használják ki ezt a lehetőséget, ugyanis oda kizárólag józanul lehet jelentkezni, az ittasakat nem fogadják, viszont aki elfogadja ezt, az letusolhat, ruháit kimossák, és tiszta környezetben, melegágyban alhat.

A szigorú rendszert két évvel ezelőtt vezették be, és ennek köszönhetően több hajléktalant is sikerült beintegrálni a társadalomba, hiszen miután kijózanodtak, a hatóságok segítségével munkát vállaltak, visszatértek családjuk körébe, vagy lakást béreltek maguknak.

Kimaradt?