Ekkora felbontásban még sosem láttad a Földet (VIDEÓ)

Egy meteorológiai műhold felvételeiből készült el az alábbi timelapse videó, ami a valaha is készült legnagyobb felbontásban, legpontosabban mutatja bolygónkat.

A geostacionárius pályán keringő orosz Elektro-L időjárási műhold által készített felvételeket használta fel James Tyrwhitt-Drake egy különleges timelapse videóhoz. A szatellit félóránként készített (még 2011-ben) egy-egy 121 MP-es felvételt, s ezekből sikerült elkészíteni azt a filmet, ami minden eddiginél pontosabban és nagyobb felbontásban mutatja be tágabb szülőhazánkat.

A videó leírásában néhány óhatatlanul is felmerülő kérdésre is választ kapunk, például hogy miért nem látszanak a városok éjszakai fényei. Azért nem mivel ezek ezerszer kevésbé fényesek, mint a visszaverődött napfény, s ha a kamera olyan érzékeny volna, hogy észlelné a városi fényeket, akkor már túlexponált lenne az egész felvétel. A Nap pedig a felvevő CCD szenzorát védő mechanizmus miatt nem látható, hiszen a közvetlen napfény tönkretenné ezeket az elemeket.

A videó felbontása elképesztő: 3840 x 2160 pixel, az eredeti fájl felbontása pedig még ennél is nagyobb: 5568 x 5568 – ez utóbbi, mint a videó leírásánál olvasható, kérésre megkapható.

https://www.youtube.com/watch?v=Ybh11kcDhfM

Kimaradt?