A végzős szentgyörgyi diákok háromnegyede kivándorolna

A sepsiszentgyörgyi végzős diákok háromnegyede végleg kivándorolna külföldre, illetve fele gondolkodik külföldi munkavállaláson, derült ki abból a felmérésből, amelyet egy átfogó migrációs kutatás - SEEMIG projekt - keretében végeztek el október 22. és 30. között.

A kutatás eredményét kedden, a sepsiszentgyörgyi városházán ismertette Sólyom Andrea szociológus. Közölte, a háromszéki megyeszékhely középiskoláiban 746 végzős diák tanul (232 román) és összesen 642-en töltötték ki értékelhetően a kérdőívet, amely a végzősök jövőképéről, továbbtanulási, munkavállalási, családalapítási elképzeléseiről szólt.

Az elemzés szerint a sepsiszentgyörgyi diákok 33 százaléka vidéki, többségük négyszemélyes családban-, átlag négyszobás lakásban lakik, a szülők iskolai végzettsége is magas, és 800 lej az egy főre jutó átlag jövedelem, tehát jó anyagi háttérrel rendelkeznek, mutatott rá Sólyom Andrea.

A sepsiszentgyörgyi végzős diákok háromnegyede azt nyilatkozta, hogy a végleges kivándorláson gondolkodik a jobb fizetés és kedvezőbb életfeltételek reményében. A jövőjét itthon tervező sepsiszentgyörgyi magyar diákok többségét a családtagokhoz és szülőföldhöz való ragaszkodás tartja helyben, míg a román tanulók azért maradnának, mert bíznak az itthoni boldogulásban is. 

A kutatás szerint a sepsiszentgyörgyi végzősök fele gondolkodik abban, hogy külföldön vállal munkát, viszont a román diákok inkább maradnának az országban, csak nagyvárosokban keresnék a boldogulásukat. Azok közül, akik külföldre mennének dolgozni, 50% Németországban, 25% Angliában és 14% Magyarországon keresne állást. A többségük családi vagy rokoni kapcsolatokra számít az elhelyezkedéskor.

Továbbtanulnának

A sepsiszentgyörgyi végző diákok háromnegyede azt nyilatkozta, hogy továbbtanulna. Közülük többségben vannak a lányok, a városiak, a románok és a kedvező kulturális és anyagi háttérrel rendelkező családok tagjai. A legvonzóbb oktatási intézmények a kolozsvári BBTE-, a brassói Transilvania egyetem és a marosvásárhelyi MOGYE.

A sepsiszentgyörgyi diákok mindössze 10 százaléka szeretne helyben továbbtanulni, ők leginkább a szakiskolai osztályok diákjai. Szintén 10 százalék tanulna Magyarországon és 6 százalék más külföldi országban. A sepsiszentgyörgyi végzősök körében az orvosi, egészségügyi asszisztens, mérnök, informatikus, közgazdász, jogász, és társadalomtudomány szakok a legnépszerűbbek, míg a legutolsó a listán a természettudomány.

Tizenhat évesen kezdenek nemi életet

A kutatásban a szabadidő eltöltésére és családalapításra vonatkozó kérdések is voltak. Az erre adott válaszokból az derül ki, hogy a sepsiszentgyörgyi végzős tanulók 16-17 évesen fogyasztanak első alkalommal alkoholt, illetve kezdenek cigarettázni és ekkor szerzik az első szexuális élményeiket is. Az egzisztenciális dolgaikat - elköltözés, munka, anyagi függetlenedés - 22 éves koruk utánra tervezik, míg a családalapítást, gyermekvállalást 27 év után szeretnék.

A sepsiszentgyörgyi végzős diákokat érintő felmérés része annak 3,2 millió eurós, átfogó migrációs kutatásnak, amelyet a Magyarországi Központi Statisztikai Hivatal írt ki, és amelyben 11 európai ország és 28 intézmény vesz részt. Romániából a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Hargita Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata vett részt. A kutatás során a migrációs, demográfiai és humánerőforrás folyamatokat próbálják feltárni, előrejelzéseket és adatbázist készítenek.

Kimaradt?